Foto albumi Zemlje bivše Jugoslavije

Podgorica

Podgorica je glavni grad Republike Crne Gore, dok status prestonice ima Cetinje. Podgorica je i najveći crnogorski grad – prema popisu iz 2011. godine, ima 155.725 stanovnika, što sa prigradskim stanovništvom (185.937) čini skoro trećinu stanovnika cele države.

Ne zna se tačno kada je osnovano prvo naselje na području današnjeg grada. U blizini se nalaze ostaci naselja Dokleje, sagrađenog još u predrimskom periodu. Po tom gradu su kasnije celo područje i srednjovekovna država Duklja dobili ime.

Prvi pomen naselja koje se zvalo Ribnica jeste iz 1326. godine. Podgorica je posle II svetskog rata promenila ime i do 1992. godine zvala se Titograd.

Reke Morača i Ribnica teku kroz grad, a u blizini su i reke Zeta, Cijevna i Sitnica, te je grad stecište puteva kroz Crnu Goru i ima veliki ekonomski značaj.

Fotografija: Wikimedia Commons


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija