Magazin Godine Svet Tehnologija i obrazovanje

Kembridž: Mladi ne ustupaju mesto u prevozu

Dizajner u penziji iz Kembridža u Velikoj Britaniji predlaže poseban dizajn za rezervisana mesta u javnom prevozu kako bi mlade bilo sramota da sednu u njih. 

Mladi u Kembridžu, Velika Britanija, zauzimaju mesta rezervisana za osobe koje se teže kreću, ne ustupajući ih ni kada se pred njima nađe trudnica, starija ili osoba sa invaliditetom, piše lokalni list.

Jedna 88-godišnja sagovornica lokalnog lista kaže da ni njenoj trudnoj unuci nisu želeli da ustanu čak i uz raspravu, i da nije problem kada je reč o kraćim deonicama, ali da je zaista teško stajati kada se putuje duže.

Zato se čak pojavio i predlog jednog dizajnera u penziji da se ova mesta dizajniraju kao “gerijatrijske stolice” kako bi odgovarale ovim osobama, i kako bi mlade bilo sramota da sednu u njih. On predlaže i da se ova mesta razlikuju i po boji od svih ostalih kako bi sve putnike podsetila na one za koje su rezervisana.

Međutim, predstavnici jedne lokalne kompanije koja obavlja usluge javnog prevoza kažu da je sadašnji način označavanja rezervisanih sedišta sasvim dovoljan. Oni tvrde da, “šta god da učinite, uvek će biti onih koji na to neće obraćati pažnju”. Čak najavljuju da će uvesti i kontrolu koja treba da proveri razmere ovog problema.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija