Foto albumi Severna Amerika

Čikago i Srbi – ima neka tajna veza

Možda je veza između Čikaga i Srba: vetar. Windy City (Vetroviti grad), kako Čikago nazivaju, ne može toliko smetati nekome ko je odrastao uz košavu, na primer.

U osnovi, na severnoameričkom kontinentu sve je isto kao na evropskom, samo – predimenzionisano. I lepo i ružno. Ako živite preko Atlantika, to prihvatate. Pa je i “jača” košava prihvatljiva. Bitno je da ste u gradu koji ima taj neki šmek. Ima kulturu. Nema veze što tu prednost većina Srba ne koristi. Prosto volimo da se nađemo u takvim gradovima.

A i prkosan je to grad. Posle ogromnog požara koji je zahvatio Čikago 1871. godine, kada je izgoreo kompletan centar grada i veliki broj ljudi ostao bez doma, grad je brzo obnovljen i razvio se još više.

Čikažani vole svoj grad, a priča se i da nadimak Čikaga ne dolazi od klimatskih uslova, već zbog izraza “long-windedness” (u značenju brbljivog hvalisanja) koji se još početkom XIX veka koristio za njih.
Dakle, ima neka tajna veza…

Na slici se vidi i stari čikaški vodotoranj – Old Water Tower, jedna od retkih građevina koja je “preživela” Veliki požar iz 1871. godine


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija