Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Buddy – pomoć starijima i zabava za decu

Buddy – pomoć starijima i zabava za decu

Buddy – pomoć starijima i zabava za decu

Humanoidni robot Buddy kompanije Blue Frog Robotics, biće na tržištu od 2015. godine, a programiran je za pomoć starijima i za obrazovanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Buddy je proglašen za pobednika „Svetskog takmičenja u inovacijama 2030“.

„On bi mogao, pre svega, da podseća starije i osobe sa invaliditetom da uzimaju lekove i da im predlaže aktivnosti kako bi ih stimulisao“, objašnjava Rodolf Haselvander, direktor start-up kompanije Blue Frog Robotics koju je osnovao Objedinjeni centar za robotiku Pariskog regiona (Centre de Robotique Intégrée d’Ile de France – CRIIF),  kako bi se stvorio Buddy.

Buddy će moći da otkriva dim ili gas i da upozorava korisnike. Moći će da se brine o deci i da im predlaže zabavne aktivnosti, kao što su razne igre ili čitanje priča.
Da bi bio što više blizak ljudima, izumitelji su mu nadenuli simpatično ime Buddy (eng. „drugar“).

Prvobitno, CRIIF je zamislio većeg robota – 1,65m. Posle nekoliko meseci testiranja sa starim osobama, zaključeno je da je njegova veličina problem. Haselvander objašnjava da su stari ljudi „bili impresionirani njegovom visinom“, te su ga zato oni preradili kako bi robota prihvatili svi. Buddy sada ima visinu detenceta od 45 cm i autonomno dnevno napajanje.

Mali robot će se prilagođavati svim potrebama zahvaljujući integrisanom tabletu na svom telu putem koga će moći da izvršava mnoštvo programskih zadataka. Korisnik će moći da odredi da li će se njegovo lice prikazivati na displeju ili ne. Što se tiče cene, kompanija procenjuje da će ona biti između 500 i 1.000 evra.