Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

Buddy – pomoć starijima i zabava za decu

Humanoidni robot Buddy kompanije Blue Frog Robotics, biće na tržištu od 2015. godine, a programiran je za pomoć starijima i za obrazovanje.

Buddy je proglašen za pobednika “Svetskog takmičenja u inovacijama 2030”.

“On bi mogao, pre svega, da podseća starije i osobe sa invaliditetom da uzimaju lekove i da im predlaže aktivnosti kako bi ih stimulisao”, objašnjava Rodolf Haselvander, direktor start-up kompanije Blue Frog Robotics koju je osnovao Objedinjeni centar za robotiku Pariskog regiona (Centre de Robotique Intégrée d’Ile de France – CRIIF),  kako bi se stvorio Buddy.

Buddy će moći da otkriva dim ili gas i da upozorava korisnike. Moći će da se brine o deci i da im predlaže zabavne aktivnosti, kao što su razne igre ili čitanje priča.
Da bi bio što više blizak ljudima, izumitelji su mu nadenuli simpatično ime Buddy (eng. “drugar”).

Prvobitno, CRIIF je zamislio većeg robota – 1,65m. Posle nekoliko meseci testiranja sa starim osobama, zaključeno je da je njegova veličina problem. Haselvander objašnjava da su stari ljudi “bili impresionirani njegovom visinom”, te su ga zato oni preradili kako bi robota prihvatili svi. Buddy sada ima visinu detenceta od 45 cm i autonomno dnevno napajanje.

Mali robot će se prilagođavati svim potrebama zahvaljujući integrisanom tabletu na svom telu putem koga će moći da izvršava mnoštvo programskih zadataka. Korisnik će moći da odredi da li će se njegovo lice prikazivati na displeju ili ne. Što se tiče cene, kompanija procenjuje da će ona biti između 500 i 1.000 evra.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija