Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

ASIMO – Hondin robot

Hondin ASIMO je visok 130cm i jedan je od robota koji bi trebalo jednog dana pomažu starima i osobama koje su prikovane za krevet.

Poznati japanski proizvođač automobila Honda svojim inžinjerima često zadaje zadatke van matične industrije kako bi održao prednost na tržištu i unapredio imidž kompanije. 
Još 1986. godine njeni inženjeri napravili su robotske noge koje su jedan korak pravile 5 do 20 sekundi. Nastale su i prva humanoidna verzija robota (P2, 1987), zatim i druga (P3, 1997), visoka 160cm, a Satoši Šigemi koji vodi Hondin tim za razvoj humanoidnih robota kaže da je robot izgledao pomalo diktatorski i da sa ASIMO-m počinju novu eru (verzije 2000, 2005):

– ASIMO je visok 130cm, i želeli smo da više liči na školarca koji pomaže ocu da uzme novine ujutru. Vizija nam je da ovakvi roboti jednog dana pomažu starima i osobama koje su prikovane za krevet.

– Treniram svakog dana kako bih jednom u budućnosti mogao da pomognem ljudima u njihovim domovima – izgovorio je robot ASIMO američkom predsedniku Baraku Obami prilikom obilaska Hondinih prostorija, pritom se blago naklonivši. Ime ASIMO je akronim od “Napredni korak ka inovativnoj mobilnosti”. Na fotografiji je ASIMO sa tvorcima i Obamom.

Robot ASIMO bio je i u Beogradu u septembru 2012. godine. Više o njegovoj poseti pročitajte na domaćem sajtu Svet nauke.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija