Početna Magazin Godine Britanija: Robot besplatno piše žalbe sudu!

Britanija: Robot besplatno piše žalbe sudu!

Britanija: Robot besplatno piše žalbe sudu!

Džošua Brouder, 19-godišnji programer iz Velike Britanije, napravio je program koji automatski i besplatno piše žalbe sudu zbog kazni za parkiranje, koje u toj zemlji, putem advokata, koštaju od 350 do 800 evra. Do sada je na taj način prosledio žalbe za kazne u vrednosti od 2,7 miliona evra…

Kada dođete na njegov sajt, pojavi se prozor za razgovor (dopisivanje, „čet“ – prikazan na slici gore), gde vas softver pita razna pitanja i u formi dopisivanja sa vama (umesto formulara), „pokupi“ sve potrebne informacije da napiše žalbu koju vam prosledi mejlom. Vi zatim samo odštampate papir i možete ga nositi sudu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ukoliko se softver potpuno zbuni vašim odgovorima i ne uspe da sam popuni žalbu, uputiće vas na svog tvorca da mu se obratite direktno da vidi u čemu je stvar.

Ovo nije prvi softver koji deluje u sveri pravosuđa, podseća Biznis Insajder. Već postoje na tržištu programi koji analiziraju rad nekog sudije i mogu da predvide buduće odluke u novim sporovima, tako da strane u sporu koje koriste ove programe, mogu na vreme da ponude i prihvate poravnjanje, priznanje, itd.

Ovo se sve uklapa u ranija predviđanja dosega automatizacije, ne samo u proizvodnji već i u oblasti usluga. Procene su da za koju deceniju sve jednostavnije pravne spise (žalbe, odgovore, podneske), mogu da rade mašine, a da će ljudi biti potrebni samo kao kontrola (mada je i to pitanje – do kada).

Ono što ostaje nejasno jeste – ako u jednostavnim pravnim procesima mogu učestvovati mašine na strani odbrane, da li će moći (zapravo – da li ćemo ih pustiti), da podnose tužbe i – presuđuju?

Na primer, ukoliko postoji snimak saobraćajnog prekršaja iz kog se softver automatski prepoznaje vaše lice u bazi podataka, tablicu automobila, vreme i mesto prekršaja, itd, on može lako sve ove podatke da složi u dokument koji bi automatski postao tužba, a zatim i presuda – ukoliko robot sa vaše strane u međuvremenu ne napiše tužbu pa odloži presudu na neko vreme.

Onda će ostati pitanje da li ovakva automatizacija u pravosuđu može doneti ponovo eru birokratije kakva je opisana u romanima poput Kafkinog Procesa? Jedna greška u sistemu (slučajna ili namerna) uvukla bi pojedinca u sulude procese za koje će biti teško utvrditi činjenice (kad su jednom već predstavljene pogrešno).

Nego, kad se sve to desi – čime ćemo se mi baviti?