Magazin Godine Svet

Nezaposlenost razdražuje i – slonove

U Mjanmaru ima sve manje posla za slonove koji još od vremena kolonijalizma imaju radne dane, odmore, ograničeno radno vreme, i zasluženu penziju nakon ispunjenih godina radnog staža. Sada, kada masovno ostaju bez posla, javljaju se i slični problemi kao kod ljudi u sličnoj situaciji.

“Propadanje šuma i zakonska zabrana izvoza sirovog drveta donesena pre tri godine, opteretili su Mjanmar krizom nezaposlenosti slonova. Stotine slonova nemaju šta da rade i mnogi to teško podnose.

Vodeći mjanmarski stručnjak za slonove Kine U Mar procenjuje da je bez posla oko dve petine slonova, njih ukupno oko dve i po hiljade, koji uglavnom žive u džunglama istočnog Mjanmara.

Vojna vlast pridržavala se strogih pravila rada slonova donesenih još u britansko kolonijalno doba: osmočasovno radno vreme, pet radnih dana sedmično, penzija sa pedeset pet godina, obavezno porodiljsko odsustvo, letnji godišnji odmor i dobra zdravstvena nega. Još postoje državne porodiljske ustanove za slonice i logori za penzionisane slonove.

No, zora demokratije preokrenula je sudbinu ovdašnjih slonova. Mjanmarska privreda ubrzano raste, a građani posle dugogodišnje diktature stiču nove slobode.

Pošto će broj nezaposlenih slonova verovatno rasti zbog propadanja šuma i sve manje seče,vlasnici slonova redovno puštaju svoje životinje u džunglu da traže hranu i često moraju da plaćaju odštetu seljanima čije useve slonovi pojedu.

“Mnogo lakše se ljute”, priča šezdesetčetvorogodišnji U Čit Sejn čijih osam slonova sada radi samo nekoliko dana mesečno. “Nemaju posla, pa se goje, a mužjaci bi samo hteli da se pare.”

Izvor: Njujork Tajms, Nedeljnik, Dnevnik jednog direktora


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija