Početna Magazin Godine Briga o roditeljima na daljinu (2): Posete, posete i posete

Briga o roditeljima na daljinu (2): Posete, posete i posete

Ejmi Gojer, stručnjak za brigu o starima (AARP), ipak poziva da u posete idete što je češće moguće.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Briga o starim roditeljima koji žive daleko od vas svakako je komplikovana ali, Ejmi Gojer, stručnjak za brigu o starima (AARP), ipak poziva da u posete idete što je češće moguće.

Ona preporučuje da pregledate stan svojih roditelja i da razmotrite moguće modifikacije koje će boravak u stanu učiniti sigurnijim i bezbednijim (na primer, ugradnja zidnih rukohvata u hodniku, itd).

Na kratko se sastanite sa lekarima svojih roditelja kako biste razvili bližu vezu. Postavite pitanja. Pregledajte recepte različitih lekara kako ne bi bilo suprotnosti. Istovremeno, tako ćete lakše i putem telefona pratiti kako vaši roditelji koriste lekove.

Pokušajte da nađete osobu koja živi u blizini i koja želi povremeno da obilazi vaše roditelje, a koja bi mogla da primeti promene zdravstvenog stanja, ponašanja ili svakodnevnih aktivnosti. Gojerova ističe da će ovo biti pouzdanije nego telefonski razgovori, ili čak oni putem Skajpa.

Ta osoba može biti rođak, sused, prijatelj ili neko iz lokalne zajednice (crkvene, penzionerske, itd). Ako i dalje nemate nikoga, razmislite o plaćanju nekog ko bi ovaj posao mogao kvalitetno da obavlja (u uslovima Srbije to možda može biti aktivna medicinska sestra, ili zdravstveni radnik koji je i sam u penziji).

Čak i ako roditelji žive u domu za stare, pokušajte da pronađete nekoga ko će češće da ih obilazi. Gojer napominje da mali problemi brzo eskaliraju. Ona ističe da se čak i u najboljim domovima za stare treba uveriti da su sve usluge koje očekujete zaista i pružene.