Početna Magazin Godine Bolji vid pomoću igrice?

Bolji vid pomoću igrice?

Na svetskom tržištu se pojavila aplikacija koja, redovnim vežbanjem tj. igranjem, poboljšava vid

Aron Sajc, neurolog sa kalifornijskog univerziteta Riversajd smatra da se vežbanje mozga da se bolje adaptira na promene oka ne razlikuje od vežbanja tela da bude brže ili jače.

UltimEyes
, Sajcova aplikacija koja je na tržištu od prošlog meseca, testira neuroplastičnost ili koliko se dobro moždani putevi menjaju prateći promene u našem organizmu i njegovom okruženju tokom vremena. Korisnik radi vizuelne vežbe koje su specijalno osmišljene da bi se procenilo koliko je vizuelni sistem njegovog mozga u stanju da reaguje na određene znakove.

Aplikacija korisniku prikazuje „mete“ i „ometače“ – maglovite neravnine različitih dubina i tekstura rasute preko sivog ekrana – i onda traži od njega da klikne na mete kako bi dobio poene. Ako je umesto toga pogođen ometač, poeni se gube.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Svaki nivo ima različite mete. Neke od ovih meta imaju brazde koje variraju u širini. Što su one bliže, to je teže oceniti da li uopšte postoje. Ovim se testira oštrina vida. Druge imaju mali kontrast, što čini da se one stapaju sa ekranom.

„One su stimulansi koji pobuđuju ćelije u vizuelnom korteksu, pa ponavljanjem vežbi, postajete sposobni da ih prepoznate kada se sve teže i teže vide i, na taj način, u mogućnosti ste da vežbate vizuelne ćelije“, kaže Sajc.

Dosadašnji rezultati ohrabruju. Kod univerzitetskog bejzbol tima, prve grupe koja je testirala aplikaciju, zabeleženo je poboljšanje vida za 31% nakon korišćenja aplikacije četiri puta nedeljno po 25 minuta u periodu od dva meseca. Ovi rezultati objavljeni su u časopisu Current Biology.

„Kako starimo, naše oči se stalno menjaju, ali naš mozak ne prati ove promene. Ovaj program je osmišljen da vežba vaš mozak kako bi postigao dve stvari: da pokuša da se prilagodi očima u tom trenutku i da vežba sistem kako bi generalno bio efikasniji“, objašnjava Sajc.

On ne može da obeća da ćete nakon treninga sa UltimEyes moći da bacite naočari dok vozite. Štaviše, preporučuje da to ne radite. Međutim, smatra da je ova aplikacija mnogo korisnija zabava od igre Angry Birds.