Početna Magazin Godine Ekonomija Blumbergov kratki vodič kroz karijeru i lične finansije od 20. do 50. godine

Blumbergov kratki vodič kroz karijeru i lične finansije od 20. do 50. godine

Blumbergov kratki vodič kroz karijeru i lične finansije od 20. do 50. godine

Zbog poražavajućeg nasleđa (i dalje aktuelne) tranzicije, Srbija je specifičan slučaj kada je reč o karijeri i dugotrajnim planovima, ali Penzin nalazi da neki od saveta u ovom tekstu sa Blumeberga mogu biti korisni mlađima, onima koji tek ulaze na tržište i onima koji su već neko vreme na njemu, makar za razmišljanje…

Vodič za karijeru i primanja u 20-im, 30-im i 40-im

Kada smo mlađi, mislimo da ćemo zarađivati više kasnije u karijeri. Iskustvo donosi beneficije, i veću platu, zar ne?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ali, kako se ispostvalja, „kriva zarade“ je kraća nego što mislimo. Prema analizi sajta PayScale.com, žene dostižu najveću platu u 39. godini, i ona tada u SAD prosečno iznosi oko 60.000 dolara godišnje (5.000 dolara mesečno).

Nakon toga, mogu biti manja pomeranja, ali ona su uglavnom ispod stope inflacije, tako da, realno, one ostaju sa 60.000 godišnje do kraja radnog veka.

To možda i ne zvuči tako loše, osim što, na osnovu istog izvora, plate muškaraca rastu deceniju duže – do 48. godine života, kada prosečno iznose 95.000 dolara godišnje (7.900 dolara mesečno).

– Bez obzira na pol, naučeni smo da verujemo da je rast plate konstantna uzlazna linija. Nažalost, to se u praksi ne dešava – kaže Lauren Lyons Cole, sertifikovani finansijski savetnik iz Njujorka.

Kako „kriva zarade“ zaista izgleda

U 20-im godinama, nakon što izlazimo iz škole, počinjemo da radimo neki posao nadajući se napredovanju, penjanju na korporativnoj lestvici, i plata lagano raste. Zapravo, prema istom izvoru, plata do 30. godine života raste od prve do poslednje za oko 60 odsto, i za muškarce i za žene.

Nakon 30. godine života plata žena raste sve sporije, i tokom 30-ih godina poraste prosečno za 20 odsto u odnosu na onu sa kojom su ušle u taj period svog života.

Iako je i za njih rast plate usporen u 30-im, muškarci mogu da se nadaju prosečnom povećanju plate od oko 45 odsto – do svoje 48 godine.

Naravno, neka zanimanja su izuzeci, pa tako farmakolozi vrhunac dostižu već posle školovanja, ali kasnije u karijeri postoji vrlo malo prostora za povećanja. Sa druge strane, advokati sve do 50-ih godina života čekaju na značajniji rast početne plate.

Ipak, ne mora da znači da vrhunac mora da se desi u rečenim godinama. Ovo su neke strategije koje treba primeniti kako bi se obezbedila veća primanja…

Karijerne odluke u 20-im

Napravite plan – Već od prvog posla napravite plan, strategiju za svoju karijeru.

Pažljivo analizirajte sektor u kom radite – Razlike u primanjima za muškarce i za žene mogu se drastično razlikovati u različitim industrijama.

Preuzmite kormilo – Ako se ukaže prilika budite spremni da je iskoristite, što znači da neprekidno radite imajući u vidu zahteve narednog radnog mesta koje želite.

Štedite što više – Život u mladosti nije preterano komplikovan, naročito ako nemate hipoteku ili decu, ili nekoga kome finansijski pomažete. Ali, najčešće trošimo na putovanja, izlaske, i luksuze koji nam se čine opravdani u svetlu pomenute ideje o neprekidnoj uzlaznoj liniji zarade.

Karijerne odluke u 30-im

Tražite prilike – Nemojte sedeti u firmi pet godina ne prateći šta se dešava u vašoj industriji, sa vašom profesijom, bez obzira koliko ste zadovoljni na trenutnom poslu. Stručnjaci savetuju da u svakom slučaju odlazite na razgovore za posao najmanje 2-3 puta godišnje.

Volontirajte – Želite veću platu i više odgovornosti? Pokažite da ste spremni za to. Uočite problematična mesta u firmi i predložite da uradite neki projekat koji bi to rešio, mada stručnjaci napominju da takva vrsta proaktivnosti zaista može da bude naporna.

Ne pravite pauze u karijeri – Ovo je naročito važno za žene jer neretko pauziraju sa poslom 5-7 godina želeći da ostanu što duže sa decom. Ali i ovo može biti moguće uz razne poslove sa pola radnog vremena, sa radom od kuće, ili povremenim konsulatacijama, jer tako ostajete u toku sa zbivanjima.

Rešite se dugova – Ovo je karateristično za SAD jer su studentski krediti koji stižu na naplatu zaista veliki (i po nekoliko stotina hiljada dolara).

Nastavite da štedite – Da, sada zarađujete više nego ikada ranije, ali ne morate baš kupovati automobile visoke klase, ići na egzotična putovanja, kupovati sve veće i veće nekretnine…

Karijerne odluke u 40-im

Manija trošenja – Ako sve teče po planu, sad je plata „tamo gde smo mislili da treba da bude“, i to je sjajno, ali i opasno. Velika primanja obično znače i „velike potrebe“, koje najčešće nemaju veze sa realnošću. Nažalost, to je teško uočiti na vreme i ovaj plodonosan period karijere dođe i prođe bez ušteđevine ako ne pazimo.

Penzija nek bude prioritet – Sada već štedite sa jasnom idejom da je to za stare dane. Čak i ako mislite da je prerano, ili previše, možda treba da razmislite da li želite i ranije da se penzionišete ako vam zaista dobro ide? U ove svrhe stručnjaci preporučuju minimalno 15 odsto, ali još bolje 25 odsto od primanja.

Isplatite kredite – Dobar način da se sretnete sa realnošću na vreme jeste da isplatite kredit za stan pre vremena, i svakako pre penzije, jer, to bi bio najbolji dokaz da vam dobro ide, zar ne?