Početna Magazin Godine Policajci idu u štrajk zbog penzionisanja kolega sa KiM

Policajci idu u štrajk zbog penzionisanja kolega sa KiM

Sindikati policije najavljuju štrajk pre svega zbog, kako smatraju, nezakonitog otpuštanja kolega sa KiM pod formom prevremenog penzionisanja

Nezavisni sindikat policije (NSP) Srbije najavio je štrajk ispred Vlade Srbije za četvrtak, 23. januar. Razlozi za štrajk su ukidanje bonusa od 10.000 dinara, izmene Zakona o radu i, pre svega, donošenje Uredbe o penzionisanju policajaca sa Kosova i Metohije. Ovom Uredbom, policajci sa KiM su, smatra NSP, nezakonito otpušteni.

Naime, na osnovu sporazuma o policiji koji su predstavnici Srbije i Kosova postigli na pregovorima u Briselu, svi policajci zaposleni u policijskim upravama na KiM koje su od 1999. izmeštene u gradove u centralnoj Srbiji, penzionisani su 31. decembra 2013.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jugoslav Milošević, predsedavajući Predsedništva NSP kaže da je Vlada izglasavanjem trenutne nezakonite uredbe prekoračila svoja ovlašćenja.

Zahtevamo da se ta uredba preimenuje u zakon jer se samo tako može utvrđivati pravo na penziju. Tražićemo i da se dosadašnja socijalna davanja uključe u lični dohodak i da se isplate sva dugovanja za dnevnice i putne troškove“, rekao je Milošević naglašavajući da će zaoštriti proteste ukoliko Vlada izglasa predložene izmene Zakona o radu.

Glišo Vidović, predsednik Sindikata srpske policije (SSP) kaže da se javnosti protura priča da su njihove kolege sa KiM prevremeno penzionisane, a da su zapravo dobili otkaze i sada primaju minimalnu naknadu.

Šta će se dogoditi sa njima ako neka buduća vlada odluči da ukine tu uredbu? Neophodna je momentalna izmena“, tvrdi Vidović.

„Prevremenim penzionisanjem pogođeno je oko 800 ljudi, a u prevremenu penziju su otišli i mladi koji imaju samo godinu ili nekoliko godina radnog staža.„, rekao je pre par dana predsednik Samostalnog sindikata policije Predrag Đorđević. Tada su se predstavnici tri sindikata policije složili da predlože hitno usvajanje novog zakona o penzionisanju policajaca sa KiM.