Početna Magazin Godine PUPS bi podržao penale za penzije sa samo jednim uslovom

PUPS bi podržao penale za penzije sa samo jednim uslovom

PUPS bi podržao penale za penzije sa samo jednim uslovom

Moma Čolaković, poslanik PUPS-a u Narodnoj skupštini, kaže da bi PUPS prihvatio određivanje penala za odlazak u penziju samo sa jednim ispunjenim uslovom, tj. godinama starosti.

Na pitanje Politike šta misli o uvođenju bonusa i penala za one koji ispune, odnosno neispune, i starosni kriterijum i radni staž, rekao je da bi se PUPS sa time složio ako bi to dovelo do ušteda a da pritom “ne ugrozi penzionere”, ali i dodaje:

– Ne može biti zamrzavanja penzija u 2013. i 2014. godini koje bi omogućilo približavanje granici od 10 odsto rashoda za penzije do 2020. godine (0,4 odsto BDP-a godišnje). Do kraja 2013. godine uštede u budžetu za penzije mogle bi biti oko 3,9, a u 2014. godini 5,5 milijardi dinara i to samo započetim povećanjem starosne gradnice.

– To je više nego dovoljan razlog da se za sada ne razmišlja o novom pooštravanju uslova za odlazak u penziju, niti o izjednačavanju uslova za penzionisanje muškaraca i žena na 67 godina, kako predlaže MMF.

Vlada Srbije očekuje i da će povećanjam doprinosa za PIO sa od 22 (što je evropski minimum) na 24 odsto, uliti u budžet oko 25,3 milijarde dinara.