Ekonomija Magazin Godine

Beskamatne pozajmice zaposlenima. Da, i to se može

Novosti su prenele jednu, za ovo vreme i nas ovakve, sasvim neobičnu priču, priču o privatniku Cviku Kruniću koji želi da pomogne svojim zaposlenima da bolje žive.

Vlasnik trgovinskog preduzeća Medius iz Nove Pazove rešio je da izdvoji, od profita firme, šest miliona dinara u fond iz koga njegovi zaposleni mogu da dobiju pozajmicu bez kamate. Budući da preduzeće broji 200 radnika, odmah bi moglo da se izdvoji po 30.000 dinara za svakog. Najveći iznos pozajmice planirano je da bude 70.000 dinara.

Gospodin Krunić objašnjava da svaki radnik uplaćuje ulog od po 10.000, 12.000 ili 14.000 dinara u zavisnosti od visine pozajmice koju traži i pristupnu članarinu od 100 dinara.

“Ulog se uplaćuje tako što se oduzima po dve hiljade dinara od plate svakog meseca. Taj novac će mu biti vraćen kada više ne bude želeo da bude član fonda. Ovo je nekadašnja kasa uzajamne pomoći, ali je ideja prepakovana u jednu malo drugačiju pravnu normu“, kaže Krunić za Novosti.

On je zadovoljan poslovanjem svoje firme, ali je svestan da, i pored toga što su plate njegovih radnika pristojne za tu branšu (prosek 40.000), one su dovoljne tek za puko preživljavanje. Zato želi da im na ovaj način pomogne da se razduže kod banaka i koliko toliko bolje žive.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija