Početna Magazin Godine Ekonomija Beskamatne pozajmice zaposlenima. Da, i to se može

Beskamatne pozajmice zaposlenima. Da, i to se može

Novosti su prenele jednu, za ovo vreme i nas ovakve, sasvim neobičnu priču, priču o privatniku Cviku Kruniću koji želi da pomogne svojim zaposlenima da bolje žive.

Vlasnik trgovinskog preduzeća Medius iz Nove Pazove rešio je da izdvoji, od profita firme, šest miliona dinara u fond iz koga njegovi zaposleni mogu da dobiju pozajmicu bez kamate. Budući da preduzeće broji 200 radnika, odmah bi moglo da se izdvoji po 30.000 dinara za svakog. Najveći iznos pozajmice planirano je da bude 70.000 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Gospodin Krunić objašnjava da svaki radnik uplaćuje ulog od po 10.000, 12.000 ili 14.000 dinara u zavisnosti od visine pozajmice koju traži i pristupnu članarinu od 100 dinara.

„Ulog se uplaćuje tako što se oduzima po dve hiljade dinara od plate svakog meseca. Taj novac će mu biti vraćen kada više ne bude želeo da bude član fonda. Ovo je nekadašnja kasa uzajamne pomoći, ali je ideja prepakovana u jednu malo drugačiju pravnu normu„, kaže Krunić za Novosti.

On je zadovoljan poslovanjem svoje firme, ali je svestan da, i pored toga što su plate njegovih radnika pristojne za tu branšu (prosek 40.000), one su dovoljne tek za puko preživljavanje. Zato želi da im na ovaj način pomogne da se razduže kod banaka i koliko toliko bolje žive.