Beograd: Besplatno testiranje na HIV

Na Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS, 1. decembra, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd omogućava besplatno testiranje na HIV.

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS koji se obeležava 1. decembra svake godine, ove godine se održava pod sloganom „Društvo doprinosi napretku“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na taj dan, zainteresovani građani mogu besplatno da se savetuju i testiraju na HIV u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd. Testiranje je predviđeno u periodu od 9 do 14 sati, u nedelju, 1. decembra 2019. godine.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje naglašavaju značaj testiranja HIV statusa. Ako rizik nije mogao da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status. Osnovni preduslov za dug i kvalitetan život sa HIV-om jeste da se infekcija otkrije na vreme i što pre započne lečenje.

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima.

Oko 1.000 ljudi u Srbiji
ne zna da je inficirano

Svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje se u Beogradu. Ovo pokazuju podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Veliki procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi. To kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje. Procenjuje se da oko 1.000 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano.

Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi „90-90-90“. Preciznije, cilj je dijagnostikovati HIV kod 90 odsto procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om. Zatim, obezbediti lečenje za 90 odsto pacijenata sa HIV infekcijom. Na kraju, postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 90 odsto lečenih.

Izvor: B92
FotografijaMarcelo Leal za Unsplash

Napomena Penzina: Ako mislite da je vest o besplatnom testiranju na HIV zalutala na portal koji se bavi pitanjima vezanim za starenje i treću dob, varate se – nije! Ne samo da uvek poštujemo pravo pojedinca da se ponaša drugačije od grupe ako je ne ugrožava, već znamo i da nezanemarljiv broj starijih osoba se upušta u rizične i nezaštićene seksualne odnose.

Veoma je opasan i podatak (2014) da se u Srbiji, od ukupnog broja stanovnika, bez obzira na starost, testira se samo jedan odsto stanovništva!