Foto albumi Umetnost i starost

Bašta Meri Dilejni

Meri Dilejni (Mary Granville Pendarves Delany 1700-1788) udali su sa 16 godina za starog plemića pijanicu. Nakon njegove smrti, odbijala je prosce.

Uvek je zanimala umetnost. Uzimala je časove slikanja i imala je širok krug pijatelja iz sveta umetnosti, među kojima su bili i Džonatan Svift i Hendl. Prijatelji su je i upoznali sa irskim protestanskim sveštenikom Dilejnijem koga je zavolela i za koga se udala.

Udaja iz ljubavi sredovečne žene, jeste za tu epohu priča vredna pažnje, ali Meri Dilejni je ostala upamćena zbog talenta koji je razvila nakon smrti svog voljenog muža.

Imala je 72 godine kada je počela da pravi kolaže. Tokom narednih deset godina napravila je 985 papirnih cvetova koje odlikuju ne samo lepota nego i vernost prirodi i detaljan prikaz. Danas se njena papirna bašta čuva u Britanskom muzeju pod nazivom Botanica Delanica.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija