Početna Magazin Godine Saudijci pozivaju stare da izbegavaju hadžiluk zbog straha od virusa MERS

Saudijci pozivaju stare da izbegavaju hadžiluk zbog straha od virusa MERS

Saudijska Arabija uputila je upozorenje i poziv starijim hodočasnicima i hroničnim bolesnicima od bolesti srca, bubrega, disajnih organa i dijabetesa, da ove godine ne dolaze na hadžiluk u Meku zbog strha od MERS virusa koji je u tom kraljevstvu do sada odneo 38 života.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ministar zdravlja postavio je set preduslova za muslimane koji kreću na hadžiluk koji se ove godine odvija u oktobru. Na listi su takođe i trudnice i deca, međutim, lista ne postavlja starosne i druge granice i neće biti striktno primenjivana u smislu izdavanja viza i zabrane ulaska.
MERS je virus sličan SARS-u, i do sada je u Saudijskoj Arabiji zarazio 65 ljudi od kojih je 38 umrlo. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je ukupno zabeležen 81 slučaj zaraze, od kojih je 45 završeno sa smrtnim ishodom. Prvi zabeležen slučaj MERS-a je bio u junu 2012. godine takođe u Saudijskoj Arabiji. 
Svetska zdravstvena organizacija je prethodno i sama upozorila muslimane na rizike od širenja epidemije u uslovima kao što je hodočašće u Meku. MERS počinje kao plućna infekcija, izaziva groznicu, kašalj i disajne probleme, ali, za razliku od SARS-a, uzrokuje i brzi otkaz rada bubrega.