Početna Magazin Godine Saudijci pozivaju stare da izbegavaju hadžiluk zbog straha od virusa MERS

Saudijci pozivaju stare da izbegavaju hadžiluk zbog straha od virusa MERS

Saudijska Arabija uputila je upozorenje i poziv starijim hodočasnicima i hroničnim bolesnicima od bolesti srca, bubrega, disajnih organa i dijabetesa, da ove godine ne dolaze na hadžiluk u Meku zbog strha od MERS virusa koji je u tom kraljevstvu do sada odneo 38 života.

Ministar zdravlja postavio je set preduslova za muslimane koji kreću na hadžiluk koji se ove godine odvija u oktobru. Na listi su takođe i trudnice i deca, međutim, lista ne postavlja starosne i druge granice i neće biti striktno primenjivana u smislu izdavanja viza i zabrane ulaska.
MERS je virus sličan SARS-u, i do sada je u Saudijskoj Arabiji zarazio 65 ljudi od kojih je 38 umrlo. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je ukupno zabeležen 81 slučaj zaraze, od kojih je 45 završeno sa smrtnim ishodom. Prvi zabeležen slučaj MERS-a je bio u junu 2012. godine takođe u Saudijskoj Arabiji. 
Svetska zdravstvena organizacija je prethodno i sama upozorila muslimane na rizike od širenja epidemije u uslovima kao što je hodočašće u Meku. MERS počinje kao plućna infekcija, izaziva groznicu, kašalj i disajne probleme, ali, za razliku od SARS-a, uzrokuje i brzi otkaz rada bubrega.