Društvo Magazin Godine Svet

Azija: Nema ko da preuzme brigu o starima (6)

Teško da će ikada biti moguće da probleme ljudi, i celih porodica, rešava naročito uspešno bilo ko van kruga porodice. Ni država tu nije svemoćna…

Polovično uspešna iskustva Singapura i Hong Konga dokaz su da preventivne mere koje može da pruži država predstavljaju samo deo rešenja za bolje uslove života starijih u razvijenim zemljama Azije, odnosno za veliku stopu samoubistava koja pogađa tu populaciju poslednjih decenija. Jer, učiniti da ljudi sami svojim najbližim pružaju “usluge” u epohi kada se životni vek produžava, predstavlja poseban problem, mnogo teži za rešavanje.

– Mnoge azijske zemlje, zbog ubrzane industrijalizacije, imaju potrebu za radnicima u sektoru nege starijih. U prošlosti, ovu negu pružale su žene, ali i one su sada zaposlene. Tako je drastično pao broj negovatelja u porodičnim domovima. Sada imamo situaciju da negu međusobno pružaju supružnici, a oboje su već stari – objašnjava stručnjak iz Singapura, i dodaje:

– U svakoj od ovih zemalja sramota je reći da raste stopa samoubistava, jer postoje mere države koje mogu da drže ovaj problem u određenim granicama. Samoubistvo se može sprečiti. Međutim, mi propuštamo da vidimo, ne otkrivamo problem, i osoba sebi oduzima život.

Sa druge strane, teško da će ikada i biti moguće da probleme ljudi, i celih porodica, rešava naročito uspešno bilo ko van kruga porodice. Ma koliko ekonomski i organizaciono bilo zahtevno za države da donose i sprovode mere za bolji kvalitet života starih, neku cenu moguće je odrediti. Kako odrediti cenu pomoći koju mogu da pruže deca roditeljima koji su ih odgajili?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija