Početna Magazin Godine Društvo Azija: Nema ko da preuzme brigu o starima (6)

Azija: Nema ko da preuzme brigu o starima (6)

Teško da će ikada biti moguće da probleme ljudi, i celih porodica, rešava naročito uspešno bilo ko van kruga porodice. Ni država tu nije svemoćna…

Polovično uspešna iskustva Singapura i Hong Konga dokaz su da preventivne mere koje može da pruži država predstavljaju samo deo rešenja za bolje uslove života starijih u razvijenim zemljama Azije, odnosno za veliku stopu samoubistava koja pogađa tu populaciju poslednjih decenija. Jer, učiniti da ljudi sami svojim najbližim pružaju „usluge“ u epohi kada se životni vek produžava, predstavlja poseban problem, mnogo teži za rešavanje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Mnoge azijske zemlje, zbog ubrzane industrijalizacije, imaju potrebu za radnicima u sektoru nege starijih. U prošlosti, ovu negu pružale su žene, ali i one su sada zaposlene. Tako je drastično pao broj negovatelja u porodičnim domovima. Sada imamo situaciju da negu međusobno pružaju supružnici, a oboje su već stari – objašnjava stručnjak iz Singapura, i dodaje:

– U svakoj od ovih zemalja sramota je reći da raste stopa samoubistava, jer postoje mere države koje mogu da drže ovaj problem u određenim granicama. Samoubistvo se može sprečiti. Međutim, mi propuštamo da vidimo, ne otkrivamo problem, i osoba sebi oduzima život.

Sa druge strane, teško da će ikada i biti moguće da probleme ljudi, i celih porodica, rešava naročito uspešno bilo ko van kruga porodice. Ma koliko ekonomski i organizaciono bilo zahtevno za države da donose i sprovode mere za bolji kvalitet života starih, neku cenu moguće je odrediti. Kako odrediti cenu pomoći koju mogu da pruže deca roditeljima koji su ih odgajili?