Početna Magazin Godine Astrološki pregled za sedmicu od 29. septembra do 5. oktobra 2014. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 29. septembra do 5. oktobra 2014. godine

Astrološki pregled za sedmicu od 29. septembra do 5. oktobra 2014. godine

Venera ulazi u Vagu, Merkur kreće retrogradno; prva Mesečeva četvrt u oktobru aktivira kvadrat Urana i Plutona – energije koja nas lomi, a na snazi je Veliki vatreni trigon

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mesec se na početku sedmice nalazi u Strelcu. Prikladan početak za nedelju koja obećava drugačiji razvoj od onog na koji smo navikli. Da li će nam doneti avanturu ili neprijatnu promenu? Hmm…

Imamo promenu znaka jedne planete, „okretanje“ druge i početak njenog retrogradnog perioda; prva Mesečeva četvrt prvog dana u mesecu oktobru aktivira ponovo kvadrat Urana i Plutona – energije koja nas lomi, a na snazi je Veliki vatreni trigon između Urana retrogradnog u Ovnu, Jupitera u Lavu i Marsa u Strelcu – energije koja nas okuražuje.

Planeta koja menja znak je Venera. Ona će u ponedeljak preći iz Device u Vagu – jedan od znakova kojim vlada.
Čim je planeta vladar jednog znaka, to znači i da se u njemu dobro oseća. U Vagi Venera slobodno iskazuje sve svoje osobine. Zato ona u tu uživa u lepoti života, umetnosti, zabavama.

Planeta koja kreće retrogradnim hodom jeste ona koja to najčešće i čini – Merkur. Merkur, tek što je ušao u Škorpiju, u subotu kreće unazad
(gledano iz zemaljske perspektive). Ovo je treći i poslednji put ove godine da ova planeta kreće retrogradno, što je za nju sasvim normalno.

Ono što je zanimljivo ove godine jeste da je Merkur kretao retrogradno tek pošto bi kročio u vodeni znak, vraćajući se kroz njegove prve stepene i zatim prolazeći kroz vazdušni znak koji mu prethodi. Tako je u februaru krenuo unazad kroz prve stepene Riba pa kroz Vodoliju, u junu – kroz prve znake Raka pa kroz Blizance i evo ga sad, iz Škorpije beži natrag u Vagu.

Uobičajen tok jeste da prvo nešto saznamo ili nekog upoznamo (vazdušni znaci), pa tek onda da to nešto prihvatimo ili zavolimo ili razvijemo neko drugo osećanje (vodeni znaci). Merkur nas tokom godine periodično vraća da preispitamo sebe i svoje odnose i odluke. U Škorpiji, on je islednik koji želi da dođe do suštine. Kada se 10. oktobra bude vratio u Vagu, bolje bi bilo da njegov boravak u njoj iskoristimo za izglađivanje odnosa i neobrađenih ivica, kako ne bismo morali da stvari naučimo na teži način kada on ponovo, gazeći direktnim hodom, bude ušao u znak Škorpije (8. novembra).

Što se tiče preplitanja sukoba između planeta u kardinalnim znacima sa jedne, i skladnog delovanja planeta u vatrenim znacima sa druge strane, izgleda kao da nam se jasno stavlja do znanja da mi možemo uticati na svoju sudbinu.

Kad god neko/neka nebeska tela prolaze kardinalnim znacima (Ovan, Rak, Vaga, Jarac) ona aktiviraju kvadrat (izazovan aspekt) između Urana u Ovnu i Plutona u Jarcu. Ova energija je razarajuća i samim tim neprijatna, koliko god bila potrebna za raščišćavanje stvari. Ona je posebno teška jer dugo traje i ostavlja utisak neminovnosti, kao i nemoći čoveka pred društvom, prirodom, poretkom stvari…

Ove sedmice, sa druge strane, jača i Veliki vatreni trigon. Kao što objasnismo u horoskopu za prošli četvrtak: „Iako ove tri planete neće stajati tačno poravnate istog dana, krajem septembra i početkom oktobra se na nebu iznad nas oseća moćna energija Velikog vatrenog trigona (figura na nebu kada su tri planete u međusobnim trigonima – 120 stepeni, a nalaze se u vatrenim znacima). Opet, upozorenje: ovo je ‘moćno’ samo u mogućnostima koje će ostati pusti snovi ukoliko se ne pokrenemo ka njima.“

A upravo bi napetost koju pravi kardinalni kvadrat mogla da bude inicijalna kapisla, pokretač ili podstrekač delovanja kome se osmehuje uspeh.
Naravno, može se na stvari gledati i obrnuto, mogli bismo mogućnosti koje nam se otvaraju kroz združeno delovanje Marsa, Jupitera i Urana da propustimo oslabljeni dugotrajnim uticajem Uran-Pluton kvadrata. Ovde dolazi do izražaja naša spremnost da se borimo i verujemo. Da verujemo u do pola punu čašu.