Foto albumi Nega lica i tela

Argirija – bolest vezivanja čestica srebra za pigment

Argirija je bolest vezivanja srebrenih čestica za pigment kože, a uzrok mogu biti kapi za nos sa koloidnim srebrom.

Amerikanka Rouzmeri Džejkobs, koja danas ima 71 godinu, prehladila se sa 11 godina, pa je prema preporuci lekara počela da koristi kapi za nos sa koloidnim srebrom.

U sred puberteta, četiri godine kasnije, saznala je da boluje od argirije, bolesti koja nastaje usled vezivanja čestica srebra za pigment, zbog koje već 60 godina živi sa srebrnom kožom.

Ovo je ostavilo tragične posledice na njen društveni i emotivni život, pa ipak, uspela je da se zaposli kao učiteljica i tako da stekne pravo na penziju. Sa 36 godina pokušala je da ukloni gornji sloj kože, ali, nakon šest meseci oporavka, srebro se i dalje videlo:

– Nikada nisam poželela da tužim lekara. On je bio dobra osoba koja je počinila tragičnu grešku. Čitao je oglase farmaceutskih kompanija umesto stručne literature. Boja moje kože se menjala tako sporo, da sam primetila tek kada je bilo prekasno. Ljudi moraju da znaju da takvi preparati mogu da im upropaste život  – kaže Rouzmeri Džejkobs.

Osim ireverzibilne promene boje kože, argirija nema nikakve posledice po zdravlje čoveka.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija