Apel UG „Nova svetlost“: Penzioneri tonu u sve veću bedu

Jugoslav Ristić uputio je apel državi. Predsednik kragujevačkog udruženja „Nova svetlost“ navodi da penzioneri tonu u sve veću bedu. Prenosimo apel.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Penzin.rs

Privid poboljšanja standarda penzionera se nastavlja. Drugi deo, pre osam meseci najavljenog povećanja penzija, upravo se realizuje, dok je standard penzionera sve gori.

Ukupno povećanje penzija od oko 20 posto nije dovoljno da se zadrži standard penzionera na dosadašnjem nivou, ako znamo da je hrana poskupela više od 24 posto u protekloj godini dok su od hrane najviše poskupeli mleko, sir i jaja i to za 43,3 odsto. Meso je poskupelo za više od 20 procenata, dok je grejanje na čvrsta goriva poskupelo za 51 posto, u istom periodu. Tako se nastavlja plansko urušavanje standarda najstarijih, koje traje više od dve decenije.

O istinitosti ove tvrdnje najbolje svedoči podatak da je prosečna penzija u 2002. godini iznosila 73 posto od prosečne zarade, dok se danas došlo do stanja da je prosečna penzija 43 procenta od današnje prosečne zarade.

Kako se u ovom periodu promenilo više vlada i političkih partija na vlasti, zajedničko im je svima da su snižavali standard penzionera. Kako se kretao odnos prosečne plate i prosečne penzije u poslednjim godinama možete se uveriti u sledećoj tabeli:

Tabela odnosa prosečne neto plate penzije i prosečne penzije

Ističemo posebno težak položaj penzionera koji žive sami nakon smrti jednog od supružnika. Troškovi stanovanja, komunalni troškovi i drugi ostaju isti kao kada su u stambenoj jedinici obitavala oba supružnika. Nesuvisli saveti koji su dolazili od takozvane političke elite da penzioneri koji žive sami prodaju svoje stanove i kupe manje, jesu samo iritantni pokušaji prenošenja naučenih lekcija sa kurseva.

Zato pozivamo na izmenu zakona, kojim bi se omogućilo da supružnik koji živi sam, nakon smrti bračnog druga, pored svoje penzije ima pravo i na deo penzije preminulog bračnog druga. Ovakvo rešenje postoji u Evropskoj uniji. U protivnom, penzioneri moraju da pošalju nove zastupnike njihovih interesa na mesta gde se donose odluke o njihovom standardu.

Jugoslav Ristić
predsednik Udruženja građana „Nova svetlost“

Izvor: Kragujevačka