Početna Magazin Godine Društvo Amerika: Sudije pred penzijom kao poslednji glas liberalizma i progresa

Amerika: Sudije pred penzijom kao poslednji glas liberalizma i progresa

Zanimljiva zakonodavno-sudska igra odvija se ovih dana u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Američkih Država. Vladajuća partija demokrata pokušava da nađe način da u najvišem sudskom veću zadrži najliberalnije sudije, ili da im nađe dostojne zamenike pre nego što odu u penziju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sudije Rut Bader Ginsburg (81) i Stefen Brejer (75), predstavljaju dva najprogresivnija glasa u Vrhovnom sudu SAD. Ukoliko sada ne bi otišli u penziju demokrate kasnije možda neće biti u prilici da im pronađu adekvatnu zamenu, ukoliko republikanci budu kontrolisali Senat.

Čak i ako demokrate uspeju da zadrže tesnu većinu u Senatu, trebaće im 60 glasova za izbor sudija, a njih verovatno neće dobiti. U tom slučaju, republikanci mogu da opstruiraju izbor novih sudija, insistirajući na onim nešto konzervativnijim.

Ginsburgova je već izdržala najveće pritiske da se povuče a, pored ulaska u devetu deceniju života, preživela je i dva tumora.

U Vrhovnom sudu ima devet sudija, od čega se četvoro trenutno smatra liberalnijim. U slučaju odlaska i pomenuto dvoje sudija, konzervativci bi imali odnos glasova od 7:2
, piše ABC.