Početna Magazin Godine Najbolji tehnološki proizvod za stare (3) – Tele-prisustvo

Najbolji tehnološki proizvod za stare (3) – Tele-prisustvo

Veliki deo onoga što radim u našem centru za pamćenje u vezi sa procenom kognitivnih sposobnosti pacijenata može da se radi putem telekomunikacije…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Mark Agronin (Marc Agronin), gerijatrijski psihijatar, direktor kličnog istraživanja za mentalno zdravlje za Jevrejski zdravstveni sistem iz Majamija, i profesor saradnik psihijatrije i neurologije na školi medicine univerziteta u Majamiju, odgovara na pitanje: Koji je najbolji tehnološki proizvod za stare? 
– Vidim talas starenja u svojoj ordinaciji svakog dana jer sve više pacijanata koji dolaze imaju 80 ili 90 godina. Oni su obično druželjubive osobe sa mnogim interesovanjima, ali koji su u potpunosti zavisni od svoje dece ili negovatelja i pomoćnika koji im pomažu da organizuju posete lekaru, da obezbede prevoz za preglede i druge aktivnosti.

Bez odgovarajućih sredstava, mnogi od ovih starih su vezani za kuću i društveno izolovani. Lako dostupno i jednostavno za korišćenje, tele-prisustvo je jedna od tehnologija koja može da napravi ogromnu razliku u njihovim životima i da pruži presudne uštede.

Uzmite u obzir mnoge potencijalne usluge koje mogu biti pružene tele-prisustvom za jednu ili više osoba na velikom ekranu koji bi bio smešten u domovima starijih osoba: 

  • interaktivne društvene grupe
  • obrazovanje odraslih (vidite i: andragogija)
  • kognitivna stimulacija
  • medicinska i psihijatrijska procena
  • psihološko savetovalište
  • podsećanje da se uzmu prepisani lekovi
  • „poseta“ sveštenika
  • kupovina, itd.
Ključni elementi koje pruža teleprisustvo jesu društvena interakcija i posmatranje pojedinca. Određene zdravstvene i psihijatrijske procene mogu da preduprede nepotrebne posete bolnici, ili da upozore negovatelje na situacije koje zahtevaju trenutnu intervenciju. Tako bismo mogli imati bolji pristup savetnicima za mentalno zdravlje, nutricionistima, dijatetičarima i drugim specijalistima.

Veliki deo onoga što radim u našem centru za pamćenje u vezi sa procenom kognitivnih sposobnosti pacijenata može da se radi putem telekomunikacije. Telekomunikacija može da pruži interaktivnu socijalizaciju i obrazovanje, i to na većem broju različitih jezika, kulturnih i religigijskih pristupa nego što možete naći u lokalnoj ustanovi za starije osobe.

Čitava industrija telekomunikacije sa volonterima i uslugama može biti napravljena da služi rastućoj populaciji starih pojedinaca.

Iako tehnologija telekomunikacije već postoji, treba da bude prilagođena osobama koje nisu naročito vešte sa računarima (a možda su i tehnofobične), i koje često imaju umanjene kapacitete čula.

Takve adaptacije treba da uključe glasovne komande, jednostavne menije softvera, interaktivne operacije, daljinsku ispomoć i podršku, jednostavne tastature, sofisticiranu kontrolu glasnoće i slike, i velike ekrane sa visokom definicijom slike (HD).

Tele-prisustvo očigledno nije zamena za fizičku interakciju. Međutim, ako smo realistični, rastuće potrebe rastućeg broja starijih osoba prevazilazi postojeće resurse. Za neke starije osobe, tele-prisustvo će biti jednostavno most za druge usluge. Za neke druge, to će postati način života na isti način na koji mladi koriste SMS telefonske poruke, tvitove i postove i komentare na Fejzbuku kako bi komunicirali sa svetom.