Aktivni u poznim godinama Foto albumi

Alis Herc Somer – najstariji pijanista na svetu

“Najstariji pijanista na svetu”, Alis Herc Somer (Alice Herz-Sommer), rođena je 26. novembra 1903. godine u jevrejskoj porodici u Pragu, tada u Austrougarskoj.

Godine 1943, zajedno sa suprugom i sinom, poslata je u logor u Terezinu, Čehoslovačka (Theresienstadt). U logoru je, zajedno sa drugim muzičarima, odsvirala preko 100 koncerata i uspela da, zajedno sa sinom, dočeka oslobođenje. Suprug je premešten u Aušvic, da bi skončao u logoru Dahau već 1944. godine.

Nakon rata emigrira u novostvorenu državu Izrael, odakle 1986. godine odlazi u London gde živi, i dva puta dnevno svira klavir, i danas. O njoj i njenom životu napisano je nekoliko knjiga i snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova, a, iako superstogodišnjak, i dalje gostuje u radio emisijama i daje intervjue za medije:

  • A Century of Wisdom: Lessons From the Life of Alice Herz-Sommer the World’s Oldest Living Holocast Survivor, Caroline Stoessinger 
  • A Garden of Eden in Hell 
  • The Lady In Number 6: Music Saved My Life (dokumentarni film iz 2013) 
  • Alice Sommer Herz at 106: Everything Is a Present (BBC).

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija