Početna Magazin Godine Srbija Akcija poslanici i penzioneri pred Ustavnim sudom Srbije – realizovana!

Akcija poslanici i penzioneri pred Ustavnim sudom Srbije – realizovana!

Akcija poslanici i penzioneri pred Ustavnim sudom Srbije – realizovana!

U ponedeljak, 6. avgusta 2018. godine, penzioneri i poslanici Narodne skupštine Srbije prošetali su zajedno do Ustavnog suda gde su predali akt za Pokretanje postupka ocenjivanja ustavnosti, usklađenosti i saglasnosti sa međunarodnim konvencijama Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.
Prenosimo saopštenje Udruženja penzionisanih vojnih lica Srbije, organizatora ove akcije.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije nastavlja svoje delovanje do poništenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija pripremom i sprovođenjem akcije „Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje je, na osnovu člana 168. stav 1. Ustava, organizovalo izradu i od strane narodnih poslanika potpisivanje akta za Pokretanje postupka ocenjivanja ustavnosti, usklađenosti i saglasnosti sa međunarodnim konvencijama Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Na takav način će, Ustavni sud Srbije biti obavezan da izvrši ocenu ustavnosti Zakona, što je do sada izbegavao.

U aktu je, posle iznošenja argumenata o nesaglasnosti Zakona sa odredbama Ustava i Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, Ustavnom sudu predloženo da u sprovedenom postupku Zakon oceni neustavnim i donese odluku o načinu otklanjanja posledica njegove primene.

U najavama ukidanja Zakona predstavnici Vlade Srbije uopšte ne govore o ustavnoj obavezi države da penzionerima, oštećenim smanjenjem penzija, nadoknadi neisplaćene delove penzije pod tržišnim uslovima.

Zbog pitanja povraćaja neisplaćenih delova penzije, veoma je važna ocena ustavnosti Zakona pre donošenja akta o njegovom ukidanju. Na takav način bi odgovorna država, regulisanjem povraćaja neisplaćenih delova penzija, izbegla ogromne troškove parničnih postupaka za naknadu štete, koje je jedan broj penzionera već pokrenuo.

Pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona ne umanjuje značaj i potrebu pokretanja pojedinačnih sudskih postupaka za naknadu štete. Dosadašnja iskustva u naknadi štete koju pretrpe građani od strane državnih organa su takva da nije bilo pravične naknade bez sudskih postupaka.

Na poziv Udruženja, upućen svim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini Srbije, dobili smo podršku poslaničkih grupa opozicije. Akt je potpisalo 27 poslanika što je dovoljno za pokretanje postupka ocene ustavnosti Zakona.

Napominjemo da nam se posle prikupljenih potpisa javio veliki broj narodnih poslanika sa predlogom da nas i oni podrže. Potpisivanjem Akta o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti Zakona, narodni poslanici su iskazali svoju odgovornost i posvećenost poštovanju zakonitosti, ustavnosti, ljudskih i imovinskih prava građana Srbije.

U aktu o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti Zakon se osporava zbog ugrožavanja ekonomske sigurnosti penzionera i dostinutog nivoa ljudskih prava, sprečavanja mirnog uživanja svojine i drugih imovinskih prava, narušavanja pravnog poretka Republike Srbije i pravne sigurnosti, uskraćivanja prava na pravno sredstvo i delotvorni pravni lek i kršenja zabrane diskriminacije.

  • Kompletan sadržaj akta za Pokretanje postupka ocenjivanja ustavnosti, usklađenosti i saglasnosti sa međunarodnim konvencijama Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija možete naći klikom na ovaj link.

Poslanici poslaničkih grupa koje su podržale akciju su, zajedno sa penzionerima, prošetali do Ustavnog suda Srbije radi predaje akta o pokretanju postupka ocene ustavnosti Zakona. U akciji je Predsednici Ustavnog suda Srbije dostavljen primerak Ustava Republike Srbije, za slučaj da ga je zagubila.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije