9. Cirkobalkana festival

Deveti po redu Cirkobalkana festival održaće se od 16. do 25. septembra 2021. godine u cirkuskom šatoru kod Silosa Beograd. Održava se u okviru 54/55. BITEF festivala.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tokom deset festivalskih dana, publika će imati priliku da pogleda cirkuske predstave iz Francuske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Pored glavnog izvođačkog programa, sastavni deo festivala čine koncerti, filmske projekcije, okrugli stolovi, razgovori sa umetnicima, masterklasovi za profesionalno usavršavanje kao i edukacije za najmlađe.

Sve informacije o programu festivala i o ulaznicama možete naći na: www.cirkobalkana.org i festival.bitef.rs. A u nastavku teksta možete naći osnovne infomacije o programu.

Program Cirkobalkana festivala

 • Četvrtak, 16. septembar

20h – Festival otvara francuska kompanija Lazuz sa akrobatsko-žonglerskom predstavom „Kretanje“ u cirkuskom šatoru. Ispred šatora u 19 časova biće otvorena izložba „Sva deca Cirkobalkane“ Marije Stojković. Nakon predstave, od 22h, sledi koncert benda Šajzerbiterlemon.

 • Petak, 17. septembar

21h – Regionalna premijera predstave „Duel“
Četiri akrobate suočavaju se sa ishodom susreta. Ponekad igraju jedan protiv drugog, ponekad igraju zajedno. Izbori zahtevaju žrtvovanje njihove časti. Oni streme ka ciljevima i prihvataju poraz. Predstavu su kreirali umetnici iz Cirkusfere i Cirkorame u saradnji sa stručnim saradnicima iz francuske kompanije „Vuk za čoveka“.

 • Vikend, 18. i 19. septembar
  18h – Predstava „Koža“, francuske kompanije „Vuk za čoveka“
  Ovaj kolektiv je pre dve godine nagrađen na BITEF festivalu. Tada je njihova predstava glasovima publike proglašena za najbolju.

  Nedelja 19. septembar, od 11h – predstava za decu „Svetu se ne može ugoditi“, koprodukcija Cirkusfere i Malog pozorišta Duško Radović
  Nedelja donosi i uzbudljiv dnevni program oko šatora, u okviru cirkuskog piknika. Čitav dan, posetioci će moći da uživaju u muzici, plesnom performansu, radionicama za decu, otvorenim treninzima, društvenim igrama i drugim pratećim programima festivala.

 • Ponedeljak, 20. septembar

Od 19h – film „Gira and the Circus of Life“ brazilskih autorki Kejti Lund i Lili Fialjo
Nakon toga, film „Ovo bi mogao biti cirkus“ Nikole Mijatovića .

 • Utorak, 21. septembar

20h – predstava „Noister:talas“ slovenačkog umetnika Tjaža Juvana
Predstava kombinuje kinetički zvuk i kretanje tela zasnovano na savremenoj cirkuskoj praksi. Spajanjem dva različita umetnička žanra, autori istražuju odnos čoveka i mašine, koji smenjuju uloge manipulatora i izmanipulisanog.

 • Sreda, 22. septembar.

19:30h – prezentacija rada u nastajanju umetnice Mirte Petročilu
Autorka se u svom radu fokusira na koncept “između”, odnosno na tranzicionu sferu u kojoj se prostor, objekti, zvuk i pokret prepliću stvarajuću uslove za nastanak nove stvarnosti. Predstava koja nosi radni naziv [9] podržana je od strane Cirkusnext platforme. Nakon igranja, uslediće razgovor sa umetnicom.

 • Četvrtak, 23. septembar

20h – spektakl „Žonglerski koncert“ slovenačke trupe Mismo Nismo
Predstava obrađuje svet generacije milenijumaca, kritički ga stavlja u kontekst čitave socio-kulturne i političke klime. Osećaj rezignacije i depresije pomešan je sa pozitivnim i proročkim porukama o boljoj budućnosti.

 • Petak, 24. septembar

Urnebesna žonglerska predstava „Tuti Fruti“ francuske kompanije LPM
Četiri fantastična umetnika manipulacijom objektima, akrobacijom, hip-hopom, vratolomijama, magijom, bioskopom, kung-fuom, hipnotizmom, biciklizmom, kapuerom, grafitima i homeopijom pružaju gledaocima mogućnost da dožive trenutke snažnog dramskog intenziteta, ushićujućeg i oslobađajućeg humora, koji ljude nasmeje, ali ponekad i zgrozi.

 • Subota, 25. septembar

20h – zatvaranje festivala akrobatsko-lutkarskom predstavom „Težina duše, sve je privremeno“ Kjare Marčez
Ova italijanska umetnica inovativanim scenskim jezikom govori o strahu, izgovoru i samopouzdanju, krhkim crtama, znakovima i značenjima. Reč je o nitima i tankoj liniji koja povezuje naše impulse sa našom racionalnošću.

O Cirkobalkana festivalu

Cirkobalkana je regionalni putujući festival, nastao u saradnji Cirkusfere iz Beograda i Cirkorame iz Zagreba.

Festival na jednom mestu okuplja i podržava lokalne, regionalne i evropske cirkuske prakse, podstiče saradnju i razmenu iskustava. Na taj način predstavlja savremeni cirkus široj publici kroz njegov autentični i inovativni izvođački vokabular koji proizlazi iz njegove transdisciplinarnosti.

Festival Cirkobalkana se, kao i prethodnih godina, realizuje u partnerstvu sa BITEF festivalom i Francuskim institutom u Beogradu. Logističku podršku je pružio i ustupio prostora Silos Beograd.

Festival je finansijski podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije, Francuskog Instituta, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Kreativne Evrope, Circusnext platforme i BITEF festivala.

Cirkobalkana festival plakat