Početna Magazin Godine Ekonomija 7 pitanja i odgovora o smanjenju plata javnog sektora

7 pitanja i odgovora o smanjenju plata javnog sektora

Na pola puta do konačne zvanične odluke, a na osnovu izjava premijera Aleksandra Vučića o smanjenju plata zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i javna preduzeća, Blic odgovara na 7 pitanja:

1. Koliko će iznostiti moja plata/penzija?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Još uvek ne postoji precizan odgovor – ovo je okvirna računica umanjenja plata javnog sektora.

2. Da li mere važe i za zaposlene u javnim preduzećima?

– Da. Oni su , kao i u slučaju naplate “solidarnog” poreza, priključeni zaposlenima koji plate primaju direktno iz budžeta, ali i grupi od oko 700.000 penzionera koji dobijaju mesečno više od 25.000 dinara.

3. Da li se, nakon ovog smanjenja, ukida solidarni porez? Koja je razlika između ovog smanjenja i solidarnog poreza?

– Danom stupanja odluke o trajnom smanjenju plata u javnom sektoru, odnosno penzija prestaje da važi zakonska odluka o „solidarnom“ porezu.

– Za većinu onih koji platu primaju u javnom sektoru razlika je u iznosu. Solidarni porez primenjivao se na zarade veće od 60.000 dinara, dok će trajno smanjivanje plata osetiti svi oni koji imaju zaradu preko 25.000 dinara. Ipak, za razliku od solidarnog poreza, trajno smanjenje se računa samo na osnovnu platu.

4. Ukoliko primam 26.000 dinara, da li će mi biti umanjena plata za 2.600 dinara (10%)?

– Sistem trajnog smanjivanja plata i penzija je takav da umanjenje plate i penzije ne može biti toliko da plata ili penzija koju građanin dobija bude u konačnom iznosu manja od 25.000 dinara. Tako, na primer, onaj ko ima platu 25.500 dinara, neće imati manju od 25.000.

5. Da li se ova umanjenja odnose na zaposlene u bolnicama, školama, u policiji…

– Umanjenje se odnosi na sve one koji rade u javnom sektoru, odnosno čija primanja se isplaćuju iz budžeta. Ipak, oni koji imaju mala primanja, do 25.000 dinara neće biti obuhvaćeni ovom merom. Oni koji imaju više, razlika preko 25.000 biće oporezovana po stopi od „10 ili 10,5 odsto“. Za plate preko 100.000 dinara umanjenje će biti između 15 i 16 odsto.

6. Da li se umanjuje kompletan iznos ili samo onaj iznad 25.000 dinara?

– Umanjuje se sve što je iznad 25.000 dinara (opcija koja je trenutno u opticaju, izmene su moguće). Tako se postiže efekat da onaj ko ima manja primanja ima, zapravo, ima i najmanje umanjenje.

7. Hoće li biti redovnog povećanja plata i penzija u oktobru?

– Ta odluka još nije doneta, ali je ideja da se plate u javnom sektoru i penzije ponovo uvećavaju tek od 2016. godine. Računa se, naime, da će tada doći do stabilizacije stanja javnog duga što će omogućiti veće plate, pre svega zaposlenim u prosveti, zdravstvu, nauci…., ali i penzionerima.