650 miliona dinara za populacionu politiku

Iz budžeta Srbije biće izdvojeno 650 miliona dinara za populacionu politiku. Sufinansiraće se projekti 88 lokalnih samouprava.

Iz budžeta Republike Srbije opredeljeno je 650 miliona dinara za predškolske ustanove, dečja igrališta, savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva, kuće i stanove za mlade bračne parove, kao i HPV vakcine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, potpisala je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike. Ugovori su potpisani 2. marta 2020. godine sa predstavnicima 88 lokalnih samouprava, čiji su projekti prihvaćeni na Javnom pozivu.

Najviše sredstava, oko 292 miliona dinara, opredeljeno je za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova. Na taj način, objasnila je ministarka, stvoriće se uslovi za proširenje kapaciteta, kako bi se smanjile liste čekanja u vrtićima širom zemlje.

Za nabavku medicinske opreme za opremanje odeljenja ginekologije i pedijatrije izdvojiće se oko 79 miliona za 31 jedinicu lokalne samouprave. Oko 77 miliona dinara opredeljeno je za 29 vozila patronažnih službi.

U 58 lokalnih samouprava, sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade… Za te namene biće izdvojeno skoro 80 miliona dinara. Za izgradnju kuća i stanova za mlade bračne parove namenjeno je oko 13 miliona dinara.

Lokalni projekti

Na javni poziv stigle su 123 prijave, koje je podnelo 120 opština. Sufinansiraće se projekti 88 lokalnih samouprava i to: 26 u Vojvodini, 38 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 24 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

Posebnu pažnju privukli su projekti:

  • Bibliobus u Aleksincu – Minibus pretvoren u bibilioteku, opremljen knjigama i literaturom koji će obilaziti sela
  • Lični pratioci u Lapovu – Pomoć roditeljima u čuvanju, animiranju i edukaciji dece sa smetnjama u razvoju.
  • Separacija nije sekiracija u Čačku – jednom mesečno će roditelji moći da ostave decu u vrtiću na noćenje.

Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora rekla je da su se zahvaljujući merama populacione politike brojni sugrađani vratili u tu opštinu.

„Imamo i servis peglanja veša za samohrane roditelje i za porodice sa starijim članovima. Obnovili smo i dečije igralište. U klubovima penzionera, sada bake i deke okupljaju svoje unučiće. U Švedskoj sam zatekla da neke mere koji oni sprovode, realizujemo i mi u Somboru“, rekla je Golubović.

Novi Sad će dobiti HPV vakcine, koje su efikasna zaštita mladih u reproduktivnom periodu u cilju sprečavanja karcinoma grlića materice.

Opština Lapovo će od sada imati inkluzivno igralište na kojem će se deca sa smetnjama u razvoju igrati bolje i bezbednije.

U Rači će biti organizovana brojna kulturna multietnička edukativna dešavanja, odnosno organizovanje kulturno-umetničkog programa u ruralnim mesnim zajednicama, uz promovisanje kulturne baštine Šumadije.

Izvor: RTV