22.000 penzionera ostvarilo pravo na besplatnu banju 2024.

Fond PIO je objavio da je, na konkursu za 2024. godinu, više od 22.000 penzionera ostvarilo pravo na besplatnu banju, kako se to kolokvijalno kaže iliti, precizno – pravo na rehabilitaciju o trošku Fonda.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fond PIO je već ranije obavestio da se na njihov oglas za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju u neku od banja Srbije prijavilo skoro 60.000 korisnika penzije. Nakon što su objavljene konačne rang-liste, Fond je obavestio da je ovo pravo ostvarilo 22.089 korisnika penzije u 2024. godini.

Iz Fonda objašnjavaju da su u broj onih koji će biti upućeni na besplatnu rehabilitaciju uključeni i pratioci korisnika novčane naknade za pomoć i negu drugog lica. To su, dakle, korisnici penzije kojima je neophodna pratnja tokom rehabilitacije.

Korisnici penzija su, u okviru prijava, navodili tri banje u koje bi želeli da budu upućeni. Najveće interesovanje bilo je za Vrnjačku Banju, zatim za Banju Koviljaču, banju Kanjižu, Sokobanju i vrdnički „Termal“.

Konačne rang-liste objavljene su 14. marta. Nakon toga je usledilo sklapanje ugovora između Fonda PIO i rehabilitacionih centara. Korisnicima koji su ostvarili pravo Fond je uputio pisana obaveštenja sa informacijom za koju banju su opredeljeni i koje terapijske usluge, odnosno fizikalne procedure će u banji dobiti.

Svaka banja je u obavezi da korisniku pruži ugovorene usluge. To podrazumeva i lekarski pregled pri prijemu u banju, najmanje tri adekvatne terapije i nadzor lekara 24 sata svih dana tokom boravka u banji.

Fond PIO dostavlja rehabilitacionim centrima spiskove korisnika koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju. Iz RH centara pozivaju korisnike kako bi sa njima dogovorili termin boravka. Penzioneri se u vezi sa terminima dogovaraju direktno sa banjom u koju su upućeni na rehabilitaciju.

Navode da su pozivi iz banja i dogovaranje termina su uveliko počeli. Uskoro će i prvi korisnici početi da koriste svoje pravo. Podsećaju, u pitanju je kompletan desetodnevni banjski oporavak o trošku Fonda PIO.

Izvor: Glas osiguranika (PDF)