Početna Magazin Godine Čovek i smrt 21 gram – težina naše duše

21 gram – težina naše duše

21 gram – težina naše duše

Rezultati su varirali ali je MekDugal insistirao da je masa duše čoveka tačno 21 gram. Zatim su usledili eksperimenti sa ovcama, miševima, psima…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Doktor Dankan MekDugal, fizičar iz Masačusetsa, SAD, koji je živeo i radio u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka, poznat je po svojim eksperimentima u kojima je pokušavao da izmeri „masu čovekove duše“. Još 1901. godine merio je masu šest pacijenata na samrti koji su bolovali od tuberkuloze u jednom domu za stare. Krevete je postavljao na veliku ali osetljivu vagu i čekao smrt pacijenata kako bi uporedio masu pre i neposredno posle smrti.

Rezultati su varirali ali je MekDugal insistirao da je reč o tačno 21 gram. Zatim su usledili eksperimenti sa ovcama, miševima, psima, a svoje „nalaze“ objavio je u žurnalu Američkog društva za fizička istraživanja, dok je vest proširio Njujork Tajms.Ovi nalazi nikada nisu potvrđeni, ali je u pop-kulturi njegov „21 gram“ ostao i kao simbol duše.

Širu javnost na ovu priču podsetio je film „21 gram“ iz 2003. godine, sa Šon Penom, Benisiom del Torom i drugim poznatim glumcima, snimljen prema drami Giljerma Ariage, u režiji Alehandra Goznalesa Injaritua.