Početna Magazin Godine Ekonomija 10 koraka da pretvorimo starenje stanovništva u priliku

10 koraka da pretvorimo starenje stanovništva u priliku

Ko kaže da i posle 50. rođendana treba da radite ono za šta se školovali? Ko kaže da ne možete početi Vaš biznis od kuće, ili testirati svoje fizičke sposobnosti?

Kevin Miller, predsednik i direktor Regionalnog zdravstvenog sistema Hačinskona u Kanzasu, SAD, povodom meseca zdravog starenja koji se obeležava u septembru, za lokalni list napisao je autorski tekst u kome poziva na iskorišćavanje potencijalnih prednosti starenja stanovništva.

– Starenje je faza života koju bismo svi želeli da izbegnemo, ali nažalost, to je deo života i neće tek tako nestati. Većina razgovora o starenju vodi se u vezi sa negativnim aspektima kao što su slaba kolena ili srce, i slabija izdržljivost. Često se čuje: „Jednostavno stvari nisu kao što su bile“.

Nacionalna organizacija „Zdravo starenje“ (Healthy Aging), sa sedištem u Filadelfiji, 2004. godine odlučila je da septembar obeležava kao mesec zdravog starenja. Cilj ovoga jeste da istakne pozitivne stvari u vezi sa starenjem i da služi kao inspiracija za članove društva starije od 50 godina da unaprede svoje fizičko, mentalno, društveno i finansijsko stanje.

Carolyn Worthington, izvršni direktor organizacije, poziva osobe starije od 50 godina da iskoriste septembar da vide gde su bili u životu i šta stvarno žele da rade:

– Ko kaže da treba da radite nešto što je povezano sa onim za šta se školovali? Ko kaže da ne možete početi Vaš biznis od kuće, ili testirati svoje fizičke sposobnosti, ili raditi nešto potpuno drugačije od svega što ste radili do sad?

Promena je konstanta procesa starenja i uključuje daleko više od nove boje kose. Ove promene mogu uključivati pomake u karijeri, odlazak dece od kuće (što neki zovu sindrom „praznog gnezda“), gubitak roditelja, supružnika ili drugih voljenih osoba, u nekim slučajevima i potpuni gubitak nezavisnosti.

60, 70 ili 80. rođendan jesu kameni temeljci u svačijem životu. Oni pružaju mogućnost da se preporodite, da stvorite nove hobije i zanimanja. Starije osobe tako mogu da održe svoju sposobnost da uče duboko u starosti, uz bonus mudrosti, i krajnji rezultat je dug i zdrav život.

– Ako ste odlučili da nešto ne možete da uradite onda imate velike šanse da ste već izgubili bitku. Ali, ako možete da poboljšate svoj život, šanse su da ćete u tome uspeti uz rad i samodisciplinu – kaže bivši trener američkog fudbala, a danas motivacioni govornik, Lou Holtz.

Organizacija Zdravo starenje predlaže plan od 10 koraka:

  1. Zaposlite se negde kao pripravnik, počnite ispočetka, i, ko zna? – to vas može dovesti do nečeg posebnog, možda i punog zaposlenja.
  2. Vratite se u školu da steknete diplome koje Vam nedostaju, možda i doktorat.
  3. Prijavite se za volontiranje na nekom događaju gde ćete ponuditi svoje veštine i stručnost (ono što neki zovu „vraćanje duga zajednici“).
  4. Krenite na ples ili počnite da vežbate. Starije osobe koje redovno vežbaju imaju 60 odsto bolje šanse da ne obole od demencije.
  5. Krenite na put i posetite mesta na kojima niste bili.
  6. Uključite se u neobične aktivnosti, kao što je muzika, pravljenje benda, pevanje karaoka.
  7. Bivši američki predsednici Džimi Karter i Džordž Buš okušali su se u slikanju, pa možete i vi ako želite.
  8. Pratite svoje strasti. Ako ste oduvek želeli da surfujete ili da izvedete padobranski skok, pronađite vreme da to učinite.
  9. Jedite dosta svežeg povrća. Jedite polako, jer stomaku treba 20 minuta da kaže Vašem mozgu da je pun.
  10. Obiđite vinarske krajeve i okušajte se u poznavanju enologije i degustaciji vina.
Spisateljica Virdžinija Vulf u jednu rečenicu je sažela nešto što može da se primeni za bilo koje životno doba:

– Ne može se dobro razmišljati, voleti, spavati, ako niste dobro jeli.

Početkom 2014. godine, Regionalni medicinski centar Hačinsona postao je prva zdravstvena institucija u Kanzasu koja je usvojila mogućnost izbora zdravih obroka u bolničkoj kafeteriji. Za ovih nekoliko meseci rada imamo pozitivne komentare pacijenata, porodica i zaposlenih.

Kao što kaže stara izreka, nema ničeg boljeg nego posetiti osobu koja dobro stari. U lokalnom domu za stare nekoliko korisnika doživelo je 100. godina a aktivni su i danas. Zato je ključna reč „dobrobit“, piše on za HutchNews.