Magazin Godine Srbija Zdravlje

Srbija: 200.000 obolelih od Alchajmera, a demencija – nepoznato

U saopštenju povodom Međunarodnog dana starijih osoba pokrajinski ombudsman je naveo da je broj obolelih od demencije u Srbiji nepoznat, jer se u Srbiji i ne prepoznaje kao bolest…

Pokrajinski ombudsman je ocenio da je u Srbiji na delu društveno pogubno zanemarivanje prava starijih osoba i naveo da se procenjuje da u zemlji oko 200.000 stanovnika boluje od Alchajmerove bolesti i da pritom nemaju adekvatnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana starijih osoba ombudsman je naveo da je broj obolelih od drugih vrsta demencije u Srbiji nepoznat, a jedan od razloga je to što se demencija u Srbiji ne prepoznaje kao bolest:

– Samim tim, lečenje dementnih osoba najčešće počinje kada su šanse za uvođenje efikasne terapije i održanje dotadašnjeg kvaliteta života već svedene na minimum. To ujedno otežava i negu ovih osoba kako kod kuće, tako i u ustanovama socijalne zaštite.

– Sve veći broj dementnih osoba, čije stanje biva kasno dijagnostifikovano, bivaju smeštene u ustanove zdravstvene i socijalne zaštite, po neodgovarajućem postupku, što ugrožava ljudska prava tih osoba.

– Srbija društvo u kojem osoba starijih od 65 godina ima za tri procenta više od onih mlađih od 15 godina, odnosno 17 odsto u ukupnom procentu stanovništva, sa tendencijom daljeg starenja. Demografska slika u Srbiji nalaže da se starijim osobama posveti posebna, dodatna društvena pažnja. Potrebno je zakonom posebno urediti smeštaj obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti, ali ujedno utvrditi i njihov broj u našoj zemlji.

Ombudsman se založio da se zakonom reguliše postupak prijema korisnika u zatvorena odeljenja ustanova socijalne zaštite, prvenstveno zbog toga što oni time faktički bivaju lišeni slobode.

– To je izuzetno važno i zbog toga što u Srbiji postoje i ilegalne ustanove ovog tipa u vlasništvu privatnih lica. Tokom 2014. godine od strane nadležnih organa zatvoreno je nekoliko neregistrovanih domova za starije osobe”, navodi se u saopštenju koje javlja Beta a prenosi RTV.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija