Početna Magazin Godine Zlato u titanijumu za 4 puta jače implante!

Zlato u titanijumu za 4 puta jače implante!

Zlato u titanijumu za 4 puta jače implante!

Naučnici sa univerziteta Rajs otkrili su da je titanijum još bolji za medicinske implante ako se pomeša sa zlatom – bude četiri puta snažniji od samog titanijuma i najvećeg dela svih vrsta čelika za koje znamo. Nova legura nazvana je Titanijum-3…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Studija je objavljena u časopisu Science Advances (High hardness in the biocompatible intermetallic compound β-Ti3Au), gde je nova legura definisana kao spoj titanijuma i zlata u odnosu 3 prema 1. Prema tom odnosu legura je i nazvana Titanijum 3.

Pre nego što su počeli da testiraju kako se nova legura ponaša u svojstvu implanta u ljudskom organizmu naučnici su pretpostavljali da će biti odlična s obzirom da je čine dva metala koji pojedinačno ne prave probleme u telu.

Međutim, Titanijum 3 se pokazao daleko bolji od očekivanja – pogodniji je za implante i od čistog titanijuma koji je u ovoj industriji predstavljao „zlatni standard“.

Ove karakteristike potiču od same strukture Titanijuma 3. Suština je u visokim temperaturama kojima se legura podvrgava prilikom livenja i koje čine da struktura postane kristalna – jasno geometrijski uređena na nivou atoma slično kao što je to slučaj i kod dijamanta.

Ukratko, veze između atoma su kraće, ima manje „praznih“ mesta u strukturi, veća je gustina elektrona.

Čak i kada se legura tretira manjim temeperaturama ona je i dalje čvrsta kao čist titanijum, tako da za sada izgleda da smo dobili novi materijal za implante.

Njegova čvrstina omogućava da se primenjuje jednostavnije, smanjujući masu implanta i omogućavajući kompleksniju geometriju koja sa manje materijala može da obavi postavljeni zadatak u našem organizmu.

izvor: Penzin, Futurism