Magazin Godine Život i godine

Živeti večno (2): Večni problemi večnog života

Inovacije mladih, koje su se u prošlosti dokazale kao veoma dragocene,  mogle bi biti potisnute u društvu kojim dominiraju stari umovi.

U duhu “razmišljanja van kutije”, u nastavcima delimo sa vama priču Dick Pelletier-a iz Instituta za etiku i nove tehnologije. 
Kada bi ljudi živeli 1.000 godina ostalo bi i pitanje prenaseljenosti. U nekim državama, rast broja stanovnika već donosi probleme kao što su manjak hrane i vode, globalno zagrevanje i urušavanje ekonomije zbog obaveza prema starima.

Međutim, entuzijasti iz oblasti molekularne nanotehnologije veruju da će tehnologija sutrašnjice stvoriti obilje resursa širom sveta. Kako se naša tehno-budućnost razvija, sve više nacija će deliti bogatstvo nanotehnologije.

Ali kraj starenja takođe bi ometalo nova razmišljanja. Bez potrebe da se penzionišemo, stagniranje ideja tvrdoglavog zrelijeg dela stanovništva postalo bi previše uticajno u sferi tehnološkog progresa.

Inovacije mladih, koje su se u prošlosti dokazale kao veoma dragocene, u razvoju prednosti tehnologije, kao što je nanotehnologija, biotehnologija, informatička tehnologija, kognitivna tehnologija (cognitech), mogle bi biti potisnute u društvu kojim dominiraju stari umovi.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija