Početna Magazin Godine Zašto Tviteraši fejvuju?

Zašto Tviteraši fejvuju?

Dugme Favorite Tvitera predstavlja jednu od ključnih funkcija ove društvene mreže. Razlozi za fejvovanje su heterogeni ali bi mogli da se razvrstaju u dve velike grupe: reakcija i funkcija. 

Tviter dugme „Favorite“ (Omiljeno), predstavljeno zvezdicom, ima za Tviteraše mnogo složenije značenje nego dugme „Like“ (Sviđa) na Fejzbuku. Ovo je zaključak nemačko – britanskog istraživanja koje je objavljeno ove godine pre izmena koje je uveo Tviter.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Treba napomenuti da je samo 65,1 odsto ispitanika znalo za ovu funkciju na Tviteru iako je ona srž ove društvene mreže. Od onih koji za fejv znaju, 73,5 odsto ga je koristilo.

Razlozi za fejvovanje su heterogeni ali bi mogli da se razvrstaju u dve velike grupe:

  • reakcija
  • funkcija.

Pre svega, fejvovanje se koristi kao reakcija ili odgovor na tvit. Međutim, pored jednostavnih razloga reakcije kada je sam tvit dopadljiv, ljudi fejvuju tvitove kao reakciju na osobu čiji je tvit, bilo da je reč o poznatoj ličnosti ili prijatelju, rođaku ili bilo kome drugom ko im se dopada. Takođe, fejvuju se tvitovi za koje se proceni da su važni za oblast interesovanja osobe koja fejvuje.

U grupu fejvova vezanih za reakciju spadaju i oni koji su reakcija na spominjanje same osobe bilo da se ona spominje direktno ili se tvit na nju odnosi indirektno. Takođe, u grupu fejvova koji potpadaju pod reakciju su i fejvovi tvitova koji su izazvali emotivnu reakciju.

Sasvim specifično za Tviter jeste da su fejvovi i „funkcionalni“. Naime, jedan deo Tviteraša fejv koristi kao svojevrsni obeleživač – da ne bi kasnije izgubili tvit iz vida u pregršt drugih i novopristižućih. Podgrupu ovih čine fejvovi koji su podsetnik za nešto.

Takođe, oni mogu biti način konverzacije. Uz podsećanje da je ovo istraživanje završeno pre poslednjih izmena na Tviteru, fejvovi se shvataju i kao deo svojevrsne Tviter hijerarhije. Oni su slabije priznanje od retvita jer retvit vide svi pratioci osobe koja retvituje i posetioci njenog Tviter profila, dok su fejvovi manje vidljivi i teže se prate.

Pored ove dve velike grupe sa svojim podgrupama, postoji i jedna manja grupa, ali u koju mnogi povremeno mogu da „upadnu“: to je grupa slučajnih fejvova.