Početna Magazin Godine Zašto stariji vole Fejzbuk i koriste ga baš kao i mlađi

Zašto stariji vole Fejzbuk i koriste ga baš kao i mlađi

Zašto stariji vole Fejzbuk i koriste ga baš kao i mlađi

Kada je Fejzbuk nastao, 2004. godine, najstariji pripadnici bejbimum generacije bili su u kasnim 50-im godinama, a tiha generacija ulazila je u svoje 80-te. Relativno mala ali specifična studija utvrdila je da svi oni danas, ne samo da aktivno koriste Fejzbuk, već to čine na isti način kao i mlađe generacije.

Istraživanje sa univerziteta Pensilvanije sprovedeno je putem interneta, sa 352 učesnika Amerikanaca od 60 do 86 godina, od čega su 184 žene i 168 muškaraca. Utvrđeno je da, kao i mlađi, i oni koriste Fejzbuk da se povežu sa prijateljima sa kojima su izgubili kontakt, ali i da se povezuju sa osobama sa kojima dele mišljenje na različite teme. Pored toga, Fejzbuk čini važan deo u njihovim porodičnim i ljubavnim vezama.

Njihovi motivi da koriste Fejzbuk neverovatno liče na one koje su imali i prvi korisnici Fejzbuka sa američkih koledža, osim jednog detalja.

Za mnoge ispitanike, jedna od najvažnijih mogućnosti ove društvene platforme, jeste da pogledaju fotografije i video zapise svoje dece i unuka.

– Zapravo, ta veza sa unucima na Fejzbuku najveći je pojedinačni motiv za starije generacije da koriste ovu društvenu mrežu. Ona im omogućava da prate šta im rade deca i unuci, da budu u toku sa onim što se u njihovim životima dešava – kaže jedan od istraživača.

Novinar Njujork Tajmsa koji piše ne ovu temu rešio je da ispita svog 61-godišnjeg oca koji je od nedavno na Fejzbuku. O svom ocu on piše:

Iz naučno-istraživačkog ugla, moj otac je sa one mlađe strane starosti, i, kao i mnogi ljudi njegovih godina, oseća se mlađim nego što jeste. Uspešno je izbegavao društvene mreže godinama, ali otkad se vratio kući u drugi grad posle mog venčanja pre nekoliko meseci, želeo je da ima bolje kontakte sa porodicom i prijateljima koje pamti iz mog detinjstva.

Putem poruka na Fejzbuku rekao mi je radoznalost o drugima njegov glavnim motiv da se upusti u komunikaciju na Fejzbuku. Sada je, kao i mi ostali, „navučen“ na ovu mrežu. Šalje mojim prijateljima čestitke za rođendan, komentariše naše statuse i deli sa nama svoje. Još uvek potpisuje svoje komentare svojim inicijalima, ali uči…

Čak se pridružio i lokalnoj Fejzbuk grupi za ljubitelje muzike gde sa drugima deli svoja sećanja o svom omiljenom koncertu (Bitlsa 1964. godine) i sa njima deli svoju sliku sa njegovim setom bubnjeva.

– U početku mi se činilo kao da je to nešto što mlađa, „kompjuterska generacija“, koristi. Ali onda, verovatno kao i svi drugi, počeo sam shvatam koliko ima mogućnosti i kako doslovce možeš da imaš kontakt sa tako mnogo ljudskih života – priča otac.

Cela ova priča i nije iznenađenje za mlađu generaciju koja je imala prilike da vidi kako im se roditelji zaljubljuju u Fejzbuk, ali naučnici upozoravaju da društveni život starijih na ovoj društvenoj mreži nije tako jednostavan kao što se čini, i da mnogo toga možda i ne vidimo – i prednosi i opasnosti.

Elem, starije generacije su najbrže rastuća starosna grupa novih pridošlica na društvenim mrežama. U SAD, i pored drugih društvenih mreža, Fejzbuk i dalje čini važan deo ljudskih života. Ovo naročito važi za starije zato što ovaj vid komunikacije znatno doprinosi njihovom društvenom životu. Mnogi stariji su sve više vezani za kuću, manje izlaze i druže se, deca im žive daleko, a za mentalno zdravlje (a potom i fizičko) veoma je važna interaktivnost sa drugim ljudima. Fejzbuk im upravo to omogućava.

Nije stvar samo u tome da neki uopšte ne izlaze iz kuće i kada ne postoje zdravstvene barijere za to. Oni izlaze, ali to ponekad nije dovoljno. Kurtoazni razgovori sa ljudima u prolazu ili na nekim aktivnostima ipak su samo deo komunikacije koja im je potrebna. Kada im deca žive u različitim gradovima teško je obilaziti ih i jednom mesečno, a i tada ostaje mnogo nedelja samoće svake godine.

Komentari čitalaca Gardijana na ovu priču bili su takođe zanimljivi, citiramo neke:

  • Moj deda piše LOL na sve postove. Ali on misli da je to skraćenica za „volim vas puno“ (lot of love) umesto „smejem se naglas“ (laugh out loud).
  • Baka moje žene je najbolja, ona bukvalno napiše „sviđa mi se“ (like) umesto da samo klikne lajk.
  • Kada su me drugari tagovali na gomili fotografija sa svakodnevnih pijanki, moja baka mi je ostavila poruku na zidu profila: Da li ikad imaš vremena da učiš?
  • Morala sam da odjavim majku iz prijatelja na Fejzbuku jer preterano komentariše baš svaki post. Uživo sam joj objasnila da je to razlog zašto me više ne vidi među prijateljima na Fejzbuku. A onda sam pre neki dan slučajno objavila status koji je ostao javan. Majka mi je poslala komentare na taj status SMS-om putem telefona, i ponovo poslala zahtev za prijateljstvo – mislila je da nas je Fejzbuk razdvojio zato što komentariše tamo pa je rešila da komentariše SMS-om. Potpuno je promašila poentu!
  • Moj poznanik je hteo da pošalje privatnu poruku sinom sa iznosom povraćaja novca od poreza koji treba da dobije, ali je umesto toga objavio javni status i tagovao sina u njemu.