Zapošljavanje stručnih radnika u socijalnoj zaštiti

Iz kancelarije Zaštitnika građana je saopšteno da je odobreno zapošljavanje novih stručnih radnika u socijalnoj zaštiti.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je saglasnost Vlade Srbije za zapošljavanje 187 novih stručnih radnika u socijalnoj zaštiti. Komisija Vlade za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava donela je zaključak o zapošljavanju ovih radnika 28. oktobra 2020. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ministarstvo je postupilo po preporuci Zaštitnika građana o hitnom zapošljavanju stručnih radnika u ovom sektoru.

Od 187 novih stručnih radnika, 108 će biti zaposleno na neodređeno vreme u centrima za socijalni rad širom Srbije. Preostalih 79 stručnih radnika biće zaposleno u ustanovama socijalne zaštite.

Zaštitnik građana je posebno ukazivao na to da u centrima za socijalni rad nema dovoljno stručnih radnika. Na ovo je nadležnim organima ukazivano u ranijim preporukama Zaštitnika, uključujući tu i zbirne preporuke iz 2016. i 2018. godine. Zaštitnik građana je početkom oktobra 2020. godine od Ministarstva za rad i Ministarstva finansija tražio da što hitnije omoguće punu primenu standarda stručnog rada i adekvatno postupanje centara za socijalni rad.

U obaveštenju Ministarstva rada se navodi da će u radni odnos na neodređeno vreme biti primjeno ukupno 108 ljudi. Od toga, 107 osoba sa visokom stručnom spremom na poslovima socijalnog rada i jedan izvršilac na tehničkim poslovima.

Kako se podseća u saopštenju Zaštitnika građana, u Centru za socijalni rad Sokobanja nije bio zaposlen nijedan socijalni radnik. Zbog toga je Zaštitnik zatražio od ministarstava da što hitnije obezbede adekvatan broj stručnog kadra. U ovom centru će, prema saopštenju resorng ministarstva, biti zaposlena dva radnika sa visokom stručnom spremom na poslovima socijalnog rada.

Komisija Vlade za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava je, u istom zaključku, dala saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme 15 izvršilaca na poslovima socijalnog rada u Gradskom centra za socijalni rad Beograd.

Izvor: Ombudsman
Fotografija: Centar za socijalni rad Kladovo, RTV Bor