Početna Magazin Godine Ekonomija Zakon o platama do kraja januara

Zakon o platama do kraja januara

Zakon o platama do kraja januara

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je da do kraja januara mora biti donet zakon o platama, dodajući da više ne sme da se kasni sa njegovim donošenjem.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ilustracija iz serijala tekstova: Šta donosi rad u javnoj službi danas?

Udovički je za RTS rekla da taj zakon neće uređivati plate funkcionera, kao ni javna preduzeća.

„Ovaj okvirni zakon postavlja bitne principe po kojima će se drugi sektorski zakoni donositi, prvi princip je jednaka plata za isti rad”, rekla je Udovički i dodala da je raspon koeficijenata biti od 1 do 7,5, te da će od februara najmanja plata biti 22.000, a najviša 165.000, što je uglavnom i sad prisutno kada su plate u državnom sektoru u pitanju koje nisu funkcionerske.

Upitana za te druge sektorske zakone, Udovički je rekla da će najsloženiji posao biti sa zakonom o platama u javnim službama i da on treba da bude urađen tokom proleća.

„To znači da se opet samo postave principi, pa tek onda idu podzakonska akta, kada ćemo početi da dogovaramo odnose zarada. To će negde biti na leto”, rekla je Udovički.

Zakon o platama, kako je objasnila, postavlja principe za uvođenje reda u plate, jasnoću, vidljivost, „da više neće jedan sektor morati da se plaši da neki radnici u drugom sektoru dobijaju nešto što se ne vidi”.

„To je jako važno, pripremamo, a proces da nekome stvarno bude bolja i pravednija plata će još dosta dugo da traje”, navela je Udovički dodajući da će taj zakon pored toga što će biti napravljena ista osnovica za sve plate učiniti da će moći svaka plata da se uporedi.

To je, kako je istakla, ključni problem što u ovom trenutku ne postoji red, jer je „lako zabašuriti”.

„Mi sad imamo niz osnovica, imamo i niz koeficijenata… Odmah posle usvajanja zakona biće izmenjene uredbe kojima se uspostavljaju osnovice, one će biti iste, a i koeficijente će da se preračunaju da bi plata na kraju ostala nepromenjena, ali ćemo onda znati da poredimo. Sa jasnim poređenjima možemo da radimo redom i transparentno”, objasnila je Udovički.

Sindikati imaju primedbe na Zakon pre svega zbog posebnog koeficijenta za minuli rad i platnih razreda, a novim zakonom neće biti ista plata kroz čitav radni vek plus minuli rad, već se očekuje da bolje obavljate svoj posao nakon nekog vremena i morate preći u viši platni razred.

„Ovim Zakonom minuli rad ulazi u koeficijent plata“, naglašava ministarka.

Ono o čemu bi sindikati trebalo da se dogovore, kako meriti čiji je učinak veći i ko treba da ima veće plate, zaključuje Udovički.