Početna Magazin Godine Srbija Vršačko jezero kod Vršca

Vršačko jezero kod Vršca

Vršačko jezero kod Vršca

Vršačko jezero nalazi se na samom obodu Vršca, i već dugo je jedno od retkih kupališta u gradu pod Vršačkim planinama. Jezero je površine oko 32.000 kvadratnih metara. Voda bi trebalo da bude zdrava, lekovita i topla banjska voda, za čiji je izvor utvrđeno da je ostatak Panonskog mora.

Naime, na sajtu Banatskog turističkog klastera navodi se da „termalna slana voda iz tog izvora dolazi sa 200 metara dubine i izuzetno je bogata mineralima. Decenijama se uliva u jezero i umesto da se taj potencijal iskoristi na nekoliko načina, na dnu jezera se taloži mulj i bujaju mikroorganizmi, što vodu čini takvom kakva je sada. A postoji način da se to reši i pretvori u potencijal Vršca i ovog dela Banata, i ne zahteva velika ulaganja.“

„Stručnjaci Instituta za hidrogeologiju su pre nekoliko godina utvrdili da je morska voda na Gradskom jezeru drugog arteskog horizonta, sa visokim sadržajem joda, sulfata, magnezijuma i kalcijuma, i koja ima konstatnu temperaturu od 25 stepeni. To je nepresušni resurs ne samo po količini već i po temperaturi i mineralima. Voda iz ovog izvora je odličnog kvaliteta, nema nijedne bakterije i potiče od pre više od milion godina.“ – zaključuju na sajtu Banatskog turističkog klastera.