Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Vršačko jezero kod Vršca

Vršačko jezero nalazi se na samom obodu Vršca, i već dugo je jedno od retkih kupališta u gradu pod Vršačkim planinama. Jezero je površine oko 32.000 kvadratnih metara. Voda bi trebalo da bude zdrava, lekovita i topla banjska voda, za čiji je izvor utvrđeno da je ostatak Panonskog mora.

Naime, na sajtu Banatskog turističkog klastera navodi se da “termalna slana voda iz tog izvora dolazi sa 200 metara dubine i izuzetno je bogata mineralima. Decenijama se uliva u jezero i umesto da se taj potencijal iskoristi na nekoliko načina, na dnu jezera se taloži mulj i bujaju mikroorganizmi, što vodu čini takvom kakva je sada. A postoji način da se to reši i pretvori u potencijal Vršca i ovog dela Banata, i ne zahteva velika ulaganja.”

“Stručnjaci Instituta za hidrogeologiju su pre nekoliko godina utvrdili da je morska voda na Gradskom jezeru drugog arteskog horizonta, sa visokim sadržajem joda, sulfata, magnezijuma i kalcijuma, i koja ima konstatnu temperaturu od 25 stepeni. To je nepresušni resurs ne samo po količini već i po temperaturi i mineralima. Voda iz ovog izvora je odličnog kvaliteta, nema nijedne bakterije i potiče od pre više od milion godina.” – zaključuju na sajtu Banatskog turističkog klastera.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija