Magazin Godine Srbija Zdravlje

Vojvodina: Lista čekanja na onkologiji

Zračna terapija jedan je od najefikasnijih oblika lečenja malignih bolesti. Ipak, a na tu terapiju trenutno čeka 520 građana Srbije sa teritorije AP Vojvodina.

Svakog meseca na listu stiže gotovo 250 novih imena. Jedini način da se ona ukine, ili bar smanji jeste nabavka novih aparata, kažu u Institutu za onkologiju Vojvodine za RTV.

Sa zračenjem bi trebalo početi najkasnije oko šest nedelja nakon operacije ili hemoterapije. Posledica nepoštovanja ove procedure mogao bi biti recidiv bolesti. Pošto Sremska Kamenica raspolaže sa samo dva aparata, radi se u tri smene.

Prof. dr Marko Erak sa Instituta za onkologiju objašnjava da se u Kamenici zrači neuporedivo veći broj pacijenata od predviđenog, pa je sasvim razumljivo da se aparati često kvare. On očekuje da uskoro bude obezbeđen još jedan aparat što bi pomoglo, ali ne i rešilo ovaj veliki problem srpskog zdravstva.

Vojvodina bi trebalo da, prema broju stanovnika, ima bar osam aparata za zračnu terapiju.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija