Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Vojni radari u domovima starih

Vojni radari u domovima starih

Radarski prikaz može da ukaže na karakteristike kretanja osobe i položaja tela. Uređaj emituje i prima različite frekvencije i jasno može da odredi da li je osoba pala ili ne…

Nadzor starih osoba koje žive same još uvek predstavlja izazov. Stari često ne nose sa sobom tastere za aktiviranje alarma (a oni ionako ne vrede puno ukoliko se osoba onesvesti prilikom pada), dok postavljanje kamera ugrožava privatnost.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Doktor Menes Amin, direktor Centra za napredne komunikacije sa Vilanova univerziteta, učestvovao je u nekoliko NATO konferencija na temu primene radaske tehnologije u objektima. Njegovo istraživanje počiva na različitim aplikacijama radarske detekcije pokreta za potrebe vojske, spasilačkih službi i organa reda (pljačke objekata ili držanje taoca u zgradama).

– Radarski prikaz može da ukaže na karakteristike kretanja osobe i položaja tela. Uređaj emituje i prima različite frekvencije i jasno može da odredi da li je osoba pala ili ne, kao i neke druge osobenosti kao što je pomeranje ruke, povijanje, pravac pada, itd. – kaže Amin i upozorava:

– Poslednja stvar koju želite jeste da upadnete nekome u sobu zbog lažnog signala za pad, a on prosto sedi na krevetu. Još gore je ako mislite da neko samo sedi, a njemu je hitno potrebna Vaša pomoć.

On trenutno radi na usavršavanju algoritma koji za sada ima 53 stranice. Između ostalog, radarski softver bi trebalo da razume i da li je reč o padu usled srčanog udara ili se osoba spotakla. Takođe, radar bi prepoznavao druge osobe u domu, i automatski bi se isključivao kada je neko u poseti.