Početna Magazin Godine Vojni penzioneri pozivaju na podršku uoči velikog protesta

Vojni penzioneri pozivaju na podršku uoči velikog protesta

Vojni penzioneri pozivaju na podršku uoči velikog protesta

U susret velikom protestu 29. septembra 2015. godine, 10 udruženja vojnih penzionera u saopštenju za medije traži podršku od medija, javnosti i svih građana u atmosferi u kojoj „ministri vlade Srbije svojim izjavama stvaraju negativne reakcije građana u odnosu na vojne penzionere“. U saopštenju podsećaju na diskriminatorski odnos države prema njima koji traje već skoro punih osam godina…

U saopštenju su kom pozivaju na podršku potpisano je i svih 10 udruženja vojnih penzionera koja organizuju protest: Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS), Udruženja vojnih beskućnika Srbije (UVBS), Udruženja penzionisanih podoficira Srbije (UPPS), Udruženja penzionisanih podoficira Srbije-Gradski odbor Niš (UPPS-GO Niš), Asocijacije penzionisanih pripadnika Vojske Srbije (APPVS), Udruženja penzionisanih vojnih lica Apatin (UPVL Apatin), Udruženja veterana 63. padobranske brigade (UV 63.padbr), Asocijacije vojnih veterana Srbije (AVVS), Udruženja građana SRC Surčin (UG SRC Surčin), i FB grupa Vojni penzioneri Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U saopštenju se kaže:

„S molbom da u skladu s vašom uređivačkom politikom, ali i pozitivnim zakonskim normama o javnom informisanju propratite aktivnosti više od trideset hiljada vojnih penzionera, izdvojenih iz sistema RF PIO kao nekakva posebna grupa, kao kad bi izdvojili lekare i medicinske sestre, inžinjere i tehničare i druge, ustavno i zakonski obespravljena od strane izvršne, a delimično i sudske vlasti.

Naime, samo vojnim penzionerima je uskraćeno pravo na vanredno usklađivanje penzija za 11.06% od 1. januara 2008. godine, a taj neustavni postupak nije otklonjen do današnjih dana, bez obzira što je Ustavni sud Srbije po tom pitanju doneo više odluka u korist vojnih penzionera, a zatim je to isto učinio i Upravni sud na osnovu tih odluka.

Ovakvim postupanjem institucija sistema budžet Srbije oštećen je za milionske vrednosti, a vojni penzioneri izloženi materijalnoj diskriminaciji, maltretiranju i biološkom dokusurivanju. Obzirom, da su predstavnici izvršne vlasti na čelu sa Predsednikom vlade Srbije do sad više puta obmanuli vojne penzionere, obećavajući rešenje problema „ubrzo, kroz nekoliko dana, samo što nije…“ iako se rešenje tog problema još uvek ne nazire.

Pored navedenog, vojni penzioneri su izloženi diskriminaciji i po pitanju stambenog obezbeđenja. I pored odgovarajuće Odluke Ustavnog suda, oko 2500 vojnih beskućnika živi u neprimerenim uslovima bez stanova koje su po naređenju pretpostavljenih predali u otcepljenim republikama SFRJ.

Posle donošenja i primene Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija, vojnim penzionerima su penzije umanjene i do 35%, tako da je njih preko 70 odsto  egzistencijalno ugroženo jer je penzija jedina porodična imovina.

Ministri vlade Srbije svojim izjavama stvaraju negativne reakcije građana u odnosu na vojne penzionere, kao što su Izjava ministra Vujovića „da on ne može servisirati vojne penzije od 140 000 dinara“ ili izjava ministra Vulina da bi „Srbija isplatom dugova iz 2008. godine bankrotirala“ što nema veze sa činjenicama.

Zbog svega navedenog prisiljeni smo da pravdu potražimo izlaskom na ulice Beograda, u kom smislu je za 29. septembra 2015.godine u 11:00 časova zakazan PROTEST na Trgu Nikole Pašića, sa protestnom šetnjom do Narodne skupštine Srbije, Ustavnog suda Srbije, Predsednika Srbije i Vlade Srbije. Istog dana Narodnoj skupštini biće predata peticija s potpisima vojnih penzionera i građana Srbije o obezbeđivanju Ustavne ravnopravnosti i jednakosti pred zakonom vojnim penzionerima, a njihove penzije da se usklade u duhu odluke Ustavnog suda „na isti način, pod istim uslovima, u istoj visini kao i ostalim osiguranicima RF PIO iz osiguranja zaposlenih“.

Više o problemima vojnih penzionera u Srbiji i više protestu čitajte na Penzinu.