Početna Magazin Godine Vojna tehnologija: Implant za samoisceljenje

Vojna tehnologija: Implant za samoisceljenje

Američka agencija za vojne istraživačke projekte, DARPA, pokrenula je projekat ElectRx – stvaranje nano-implanata koji će upravljati procesima samoisceljenja organizma…

Američka agencija za istraživačke projekte u domenu odbrane, DARPA, između ostalog, vodi i projekat pod imenom ElectRx, vredan skoro 79 miliona dolara, koji ima za cilj „razvijanje minimalno invazivne neurotehnologije koja bi tretirala sve vrste bolesti, od reumatoidnog artritisa do epilepsije i post-traumatskog sindroma“.

Jednostavno rečeno, ideja je da se u ljudska tela ubacuju ultra-minijaturni uređaji koji se mogu „priključiti“ na mozak i upravljati reakcijama perifernog nervog sistema na infekcije, povrede i druge oblike ugrožavanja zdravlja osobe.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Implant bi se ubacivao injekcijom, i zatim je njegov zadatak da „neprestano procenjuje stanje svog nosioca kako bi omogućio stimuluse za održavanje funkcije organa, pomažući ljudima da zadrže dobro zdravlje uz pomoć različitih sistema u sopstvenom telu“.

Za one kojima se učini da je reč o dalekoj budućnosti, podsećamo da su jednostavniji implanti koji upravljaju hroničnim bolestima zapaljenja i drugim poremećajima već sada u kliničkoj upotrebi, a takođe su testirani i „pejsmejkeri“ za mozak za pacijente obolele od Alchajmera.

Ipak, ovo je nešto naprednija tehnologija, jer, za razliku od pomenutih koje podrazumevaju implante veličine špila karata i invazivnu operaciju, ovaj implant je daleko manji. Ideja jeste da bude veličine nerva, ali to danas još uvek nije moguće te izdvojena sredstva i treba da posluže da se njegova veličina svede na, donedavno, nezamisliv minimum.

Novac je obezbeđen iz fonda Bele kuće (Brain Initiative) namenjenog za istraživanje mozga iz kog se finansiraju i istraživanja neuropsiholoških bolesti i neurotehnologije, piše Forbs.