Magazin Godine Srbija Tehnologija i obrazovanje

Vlada usvojila predlog Zakona o obrazovanju odraslih

Na današnjoj sednici Vlada Srbije usvojila set zakonskih predloga iz oblasti obrazovanja, koji bi trebalo da doprinesu podizanju kvalitetu i dostupnosti obrazovanja u Srbiji.

Usvojeni su predlozi zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o srednjem obrazovanju i vaspitanju, o obrazovanju odraslih, kao i Predlog izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, saopšteno je posle sednice Vlade Srbije.
Po prvi put u Srbiji usvojen je i Predlog zakona o obrazovanju odraslih, koji uređuje oblast obrazovanja odraslih u kontekstu celoživotnog učenja i, po prvi put, reguliše neformalno obrazovanje. Tim zakonskim predlogom biće omogućeno sticanje kvalifikacija tokom čitavog života i stvoreni uslovi za priznavanje kvalifikacija stečenih kroz neformalno učenje. 
Predlog zakona će, kako navodi vlada, omogućiti poboljšanje obrazovne i kvalifikacione strukture stanovništava, unaprediti uslove za zapošljavanje i stvoriti uslove za veću profesionalnu mobilnost, ali će doprineti i smanjenju siromaštva i poboljšanju kvaliteta života pojedinca.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija