Početna Magazin Godine Virtuelna realnost kao terapija protiv trauma i bola

Virtuelna realnost kao terapija protiv trauma i bola

Virtuelna realnost kao terapija protiv trauma i bola

Uređaji za virtuelnu realnost (VR) mogu biti rešenje za brži oporavak pacijenata tako što im odvlače pažnju od bola, i time omogućavaju manje korišćenja lekova i brži izlazak iz bolnice – uz lično zadovoljstvo i terapiju koja se za par stotina dolara može produžiti beskonačno i kod kuće…

Jedna dečja bolnica u SAD koristi uređaje za virtuelnu realnost da pomogne pacijentima da se oporave od teških povreda i trauma. Na primer, jedna 13-godišnja devojčica sa dve trećine opekotina iz nesrećnog slučaja na svom telu, kao deo terapije nakon buđenja iz indukovane kome, igrala je igrice u virtuelnoj realnosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ona sama kaže da nikada pre nije imala iskustvo sa ovim i da joj je odvuklo pažnju i pomoglo joj da ne misli na bol koji oseća.

Virtuelna realnost, tehnologije i uređaji, smatraju se sledećim novim velikim korakom na tržištu nakon pametnih telefona.

Glavna ideja jeste da se pacijentu skrene pažnja sa bola koji oseća u post-operativnom periodu, jer, što se više fokusiramo na bol, osećamo ga sve više.

Sa virtuelnom stvarnošću možemo da „preopteretimo“ mozak brojnim utiscima koje pruža virtuelna realnosti i tako mu oduzmemo deo kapaciteta za obradu bola, i on ga postaje manje svestan.

– Bol je naš alarm za štetu, i skreće nam pažnju na ugrožene delove tela i organizma uopšte. Virtuelna realnost je psihološki alat, kao i meditacija, kojim možemo da umirimo nervni sistem i da smanjimo obim obrade bola u mozgu – kaže BEt Darnal, profesor sa Stenforda koja je i sama učestvovala u nekim istraživanjima sa VR-om.

U istraživanjima je i na magnetnoj rezonanci potvrđeno da pacijenti koji koriste VR zaista osećaju manje bola.

Jedan 54-godišnji kamiondžija je prošao ovakvu terapiju nakon povrede i siguran je da će kupiti VR uređaj kad izađe iz bolnice jer oseća koliko mu pomaže:

– Nisam verovao da će raditi, ali kada sam probao bio sam potpuno iznenađen – kaže on.

Naravno, najveća prednost VR-a jeste to što može drastično da smanji unos lekova i supstanci koje smanjuju bol pacijenata. Tako pacijent ostaje sposobniji da se njegovo telo aktivira u samooporavku, ali i spermniji za nove terapije, vežbe, i druge aktivnosti.

Ipak, iako se za meditaciju, hipnozu ili jogu može reći da mogu da umanje bol, istraživanja sa VR-om su još na početku i verovatno još neko vreme neće biti jedna od standardnih preporuka.

Što se tiče cene VR-a ona je beznačajna kada se uporedi sa cenom dužeg ostanka svakog pacijenta u bolnici, ili cena lekova i dodatnih terapija i nege.

Stotine ljudi već su u raznim programima koji analiziraju ovaj pristup terapije i svi se slažu da su prednosti nesumnjive. Slične tehnologije čak su postojale u američkoj vojsci još pre pola veka, a jedan od proizvoda bio je praktično samo „bioskop“ koji se stavljao poput naočara. Proizvod nije doživeo komercijalni uspeh jer nije imao kapacitet za različite sadržaje ali su ga zubari u SAD voleli jer je njihove pacijente držao mirnim u zubarskim stolicama.

Danas ovakvi uređaji koštaju ispod 1.000 dolara, čak se mogu napraviti i od mobilnih telefona čiji ekran služi i za doživljaj VR-a, ili bar 3D-a, piše Blumberg.