Dom i stanovanje Magazin Godine

Video nadzor u domovima za stare (1): Za

Briga o starim, zavisnim osobama, nameće brojna pitanja. Od skora, sve češće se u svetu pokreće pitanje video nadzora.

Za svako društvo koje sebe smatra humanim, prevelik je broj slučajeva zlostavljanja i/ili zanemarivanja starih ljudi od strane onih čiji je posao da se o njima brinu.

Neke američke savezne države, kao što su Teksas i Oklahoma, zakonski su dozvolile postavljanje određenih nadzornih uređaja. Naravno, ovo nikako ne predstavlja obavezu već samo mogućnost.

Iako je nedoumica mnogo, prenosimo samo nekoliko onih koje je iznela Kerol Bredli Bursak, stručnjak za negu starih i kolumnista. Ona se strogo protivi bilo kakvom zakonu koji bi video nadzor u domovima za stare proglasio obaveznim. Na sreću, to se uopšte ne razmatra. Stav gospođe Bredli Bursak je da odluku treba donositi od slučaja do slučaja nakon što se u obzir uzmu sve činjenice.

Kada je postavljanje kamera dobra ideja?

  • Kamere usmerene na stare, zavisne osobe omogućile bi porodici da nadgleda osoblje doma koje pruža negu. Bilo koja vrsta zlostavljanja i/ili zanemarivanja bila bi snimljena, a ako bi to činio neko od osoblja doma, onda bi ta osoba bila uhvaćena i otpuštena. Naravno, mnogo je manja verovatnoća da bi uopšte došlo do lošeg tretmana budući da bi ga sama svest o kamerama sprečila.
  • Sa druge strane, i porodica bi bila u mogućnosti da posmatra negu koju mnogi zaposleni u domovima savesno i požrtvovano pružaju.
  • Ako bi snimke kamera mogli da prate i zaposleni u domu, to bi moglo pomoći u nezi uznemirenih starijih osoba koje bi mogle da pokušaju da ustanu iz kreveta ili stolice bez potrebne pomoći. Ovo bi moglo da spreči padove ili makar da omogući bržu pomoć ukoliko do nekog pada dođe. Boce sa kiseonikom i druga medicinska oprema koja se lako poremeti mogle bi biti bolje nadzirane i, ako se nešto poremeti, osoblje bi moglo mnogo brže da odreaguje i da reši nastao problem.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija