Početna Magazin Godine Ekonomija Novi grčki fenomen: rad za džabe

Novi grčki fenomen: rad za džabe

Grčka se suočava sa novim fenomenom na tržištu rada: oglasima za posao na volonterskoj osnovi

U Grčkoj koja je pod recesijom i oštrim uslovima sporazuma o zajmu MMF-a, stvarnost tržišta rada postala je gora nego u najvećim košmarima. Nju ne oslikava činjenica da neki poslodavci plaćaju svoje zaposlene sa šest meseci zakašnjenja (dobrodošla u klub, Grčka!).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pojavio se novi fenomen na grčkom tržištu rada. Poslodavci nude posao na volonterskoj osnovi. U vremenima duga, nezaposlenosti i očaja, građani jedne članice EU nisu samo prisiljeni da rade za parče hleba. Sada, od radnika se traži da rade bez plate, da rade za džabe. Jedina nagrada za očajnog radnika jeste svetla perspektiva da bude izabran za volontera godine.

Keep Talking Greece navodi neke primere maštovitosti poslodavaca. Sa jedne strane su privatni interesi i profit zbog kojih se eksploatišu radnici, dok se sa druge strane poziva na plemenitost dobrovoljnog rada i altruizam radi unapređenja čovečanstva. U najboljem slučaju, poslodavci nude stan i hranu. Beleže se i slučajevi kada se zaposlenom, nakon uplate, traži da deo plate vrati.

Sa poništavanjem kolektivnih ugovora od strane MMF-a, radnici u Grčkoj suočeni su sa novim pravilima kao što je šestodnevna radna sedmica, fleksibilni raspored rada, bez naknada i benefita za prekovremeni rad. Navode se slučajevi kada su radnici bili prinuđeni da potpišu ugovore po kojima pristaju da im plata bude isplaćena sa 90 dana zakašnjanja.

U grčkom sektoru međunarodne špedicije potpisan je novi kolektivni ugovor koji predviđa da zaposleni budu plaćeni prema visini prometa koji kompanija ostvari. Ukoliko promet opadne u periodu od devet meseci, plate će biti snižene za 4%. Ukoliko promet poraste, biće isplaćen bonus u vidu vaučera za hranu.

Autor članka smatra da je u celoj situaciji najbizarnije i najsramotnije to što javni sektor Grčke, države koja je u dubokoj krizi, i dalje isplaćuje više plate i naknade za penziju od privatnog sektora.
Ukoliko prežive, moći će da se dive novoj priči o grčkom uspehu…