Veza između depresije i gubitka pamćenja

Novoobjavljeno istraživanje je pokazalo da postoji veza između depresije i gubitka pamćenja. Ta veza postoji u oba pravca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naučno istraživanje koje je ukazalo na to da postoji veza između depresije i gubitka pamćenja obuhvatilo je veliki broj ispitanika. Naučnici su pratili 8.268 Britanaca tokom 16 godina. Zaključeno je da depresija može doprineti gubitku pamćenja, ali i obrnuto.

Naučni tim je otkrio da „linearna promena simptoma depresije“ doprinosi ubrzanom gubitku pamćenja među studijskom grupom. Ovu grupu su činili ispitanici stariji od 50 godina. Prosečna starost ove grupe bila je 64 godine. Ovo istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu JAMA.

Ispitanici su anketirani svake druge godine u periodu od 2002. do 2019. godine. Korišćena su razna merenja kao što su testovi pamćenja i verbalne tečnosti, kao i test procene simptoma depresije koji je obezbedio Centar za epidemiološke studije.

Naučnici su potvrdili nalaze prethodnih istraživanja da depresija utiče na pamćenje. Došli su, međutim, i do saznanja da se dešava i obrnuta situacija – da problemi sa pamćenjem utiču na pojavu depresije.

„Brža promena pamćenja je takođe recipročno povezana sa bržom promenom simptoma depresije tokom vremena“, saopštio je britansko-američki tim naučnika i lekara. Ovi naučnici dolaze sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru i Medicinske škole u ​​Brajtonu i Saseksu.

„Psihološko raspoloženje i performanse pamćenja su fundamentalno povezani“, naveli su u naučnom radu naučnici.

Kognitivno opadanje i simptomi depresije često se zajedno javljaju kod starijih ljudi. Ova stanja dele nekoliko mehanizama. Uprkos činjenici da je kognitivna disfunkcija povezana sa pojačanim simptomima depresije, usmerenost ove veze ostaje nejasna.

Fotografija: Žygimantas Dukauskas sa Unsplash