Početna Magazin Godine Veštačka inteligencija – najveći ili poslednji događaj u ljudskoj istoriji

Veštačka inteligencija – najveći ili poslednji događaj u ljudskoj istoriji

Naše pamćenje i naša svest moći će da se da se prenesu na mikroprocesore, što će omogućiti našem umu da preživi našu biološku smrt.

 

Marta meseca, Rej Kurcvajl, direktor razvoja i glavni inženjer kompanije Google, izjavio je da će nas, oko 2035. godine, intercerebralni nanoroboti priključeni na naše neurone povezivati sa internetom.

Google je već svetski lider u neurotehnologiji, piše Le Monde. Mozgovi, tako povezani sa veštačkom inteligencijom, 2045. godine će biti milijardu puta moćniji od skupa svih ljudskih mozgova zajedno, kaže Kurcvajl.

Za nekoliko decenija, sumira Le Monde „Google će transformisati čovečanstvo: od pretraživača, on će postati neuroproteza.“

„Za oko 15 godina, Google će vam ponuditi odgovor pre nego što postavite pitanje“, rekao je Rej Kurcvajl. Naše pamćenje i naša svest moći će da se da se prenesu na mikroprocesore, što će omogućiti našem umu da preživi našu biološku smrt.

Očigledno, ova neurotehnologija izaziva nekoliko etičkih pitanja. Google je stvorio etički odbor posvećen veštačkoj inteligenciji koji će morati da razmisli o pitanjima kao što su: Treba li postaviti granice veštačkoj inteligenciji? Kako je kontrolisati? Da li je treba povezivati sa našim biološkim mozgom?

U tekstu objavljenom 1. maja 2014. godine u listu The Independent, fizičar Stiven Hoking i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Frenk Vilček, procenili su da će „uspeh u stvaranju veštačke inteligencije biti najveći događaj u ljudskoj istoriji“.

Mada bi mogao da bude i poslednji ako ne naučimo kako da izbegnemo rizike. Oni su izrazili žaljenje što je istraživanje o ovim pitanjima ograničeno na nekoliko neprofitnih organizacija.

Prema osnivaču kompanije Deep Mind koju je nedavno kupio Google, „rizik od neuromanipulacija, neurohakovanja i, samim tim, neurodiktature je ogroman. Moramo regulisati moć neurorevolucionara: kontrola nad našim mozgovima postaće osnovno ljudsko pravo.“