Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Vels: Javni toaleti su ključni za starije građane

Vels: Javni toaleti su ključni za starije građane

Novi nacrt zakona vlade u Velsu, Velika Britanija, obavezaće lokalne samouprave da obezbede dovoljan broj javnih toaleta. U tom cilju stranke pregovaraju kako bi došle do rešenja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Javni toaleti su ključni za starije građane i svakako predstavljaju ozbiljan problem za veliki broj starih ljudi koji bi želeli da češće izađu iz kuće, ali se ne usuđuju – rekao je jedan poslanik za BBC.

On se poziva na istraživanje jedne dobrotvorne organizacija koje je utvrdilo da polovina starih razmatra dostupnost javnog toaleta pre nego što se odluči da izađe u šetnju u neki kraj grada.

– To možda neće sprečiti sve ljude da izađu, ali recimo da zadrži kod kuće samo mali deo od 600.000 naših starih. To bi i dalje bilo puno starih koji se osećaju izolovanim od svoje zajednice zato što nema osnovnih usluga – dodaje poslanik.

Vlada smatra da toaleti ne predstavljaju veliki trošak, ali su svesni da bi to bila još jedna usluga u vremenima kada loklane samouprave pokušavaju da uštede na svaki mogući način. Ipak, ostaju pri mišljenju da svaka „civilizovana sredina“ mora obezbediti svojim građanima javni toalet, piše BBC.