Početna Magazin Godine Uhapšena ‘kriminalna grupa’ u PIO fondu

Uhapšena ‘kriminalna grupa’ u PIO fondu

Postoje osnovane sumnje da je jedan od privedenih organizovao kriminalnu grupu koja je pronalazila osobe kojima je nedostajao određeni deo radnog staža za sticanje prava na starosnu penziju.

 

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala priveli su danas, 7. maja 2014, šest osoba zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) za 70 miliona dinara, prenosi RTS.

Oni se sumnjiče da su omogućili nezakonito ostvarivanje prava za starosnu penziju većem broju osoba u periodu od 2007. do 2014. godine, saopštio je Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.

Postoje osnovane sumnje da je jedan od privedenih, I. Đ, u tom periodu organizovao kriminalnu grupu koja je pronalazila osobe kojima je nedostajao određeni deo radnog staža za sticanje prava na starosnu penziju. Tim osobama je upisivan fiktivni radni staž u matičnu evidenciju PIO fonda, navodno ostvaren u preduzećima „Beogradski vodovod i kanalizacija“, „Vades“, „Elektrodistribucija Beograd“, „Zavod za transfuziju krvi“ i dr.

Utvrđeno je da te osobe nikada nisu bile zaposlene u tim preduzećima. Za novčani iznos od 300 do 700 evra po godini staža, oni su od osumnjičenih dobijali potvrde o potrebnom stažu. Organizator i članovi grupe na ovaj način su pribavili imovinsku korist od oko 125.000 evra, a budžet Republike Srbije oštećen je za oko 70 miliona dinara (oko 600.000 evra).

U saopštenju policije navodi se da će saslušavanje biti završeno u roku od 48 časova do kada je na snazi odluka o njihovom zadržavanju.